wat-is-staycation

Staycation: betekenis, wat en waarom

De term staycation is enkele jaren geleden overgewaaid uit de VS en heeft sindsdien een grote vlucht genomen. Inmiddels is het begrip ook in Nederland geland en kiezen steeds meer mensen voor een staycation. Wat is het en waarom zou je er eigenlijk voor kiezen? Wij vertellen je er alles over.

Betekenis staycation

Een staycation is een vakantie waarbij je eigen huis en omgeving als uitvalsbasis dienen. Je blijft dus in je eigen omgeving en overnacht niet elders. De term is overgewaaid uit de VS en kent in Nederland steeds meer populairiteit.

Waar komt de term staycation vandaan?

Het woord ‘staycation’ is een Amerikaans neologisme, een combinatie van de woorden ‘stay’ (verblijf) en ‘vacation’ (vakantie). De term wordt gebruikt voor een vakantie waarbij je thuisblijft in plaats van dat je op reis gaat. Het begrip heeft grootse bekendheid gekregen sinds de financiële crisis in de VS, toen velen gedwongen aan huis waren geclusterd aangezien er geen budget was voor een vakantie. Later is deze term overgewaaid naar Europa en vandaag de dag hoor je ook steeds vaker in Nederland dat mensen voor een staycation kiezen.

Waarom op staycation?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een staycation. Behalve dat er soms simpelweg geen budget is om op vakantie te gaan, zijn er ook genoeg andere redenen te bedenken om bewust thuis te blijven en je eigen thuis als uitvalsbasis te gebruiken. Denk maar eens aan;

  • Het feit dat thuisblijven nog altijd de meest duurzame keuze is. Reizen is leuk maar gaat ten koste van onze aardbol en het is best eens goed om daar wat meer bij stil te staan.
  • Je dankzij een staycation de tijd hebt om je eigen omgeving eens echt goed te verkennen. Normaal gesproken zit je al gauw in je dagelijkse sleur. Door eens echt goed rond te kijken in je eigen buurt kan het zomaar eens zijn dat je nieuwe restaurantjes of andere leuke plekjes ontdekt.
  • Je ervaart minder stress. Ken je dat opgejaagde gevoel vlak voordat je normaal gesproken naar het vliegveld gaat? Heb je al je spullen wel echt ingepakt en waar is je paspoort eigenlijk? Door lekker thuis te blijven heb je al je spullen altijd bij de hand en blijf je een stuk relaxter.
  • Ervaar je meer comfort. Natuurlijk is overnachten in een luxe resort lekker maar de garantie voor een comfortabel bed heb je in het buitenland nooit. Of wat dacht je van die luidruchtige buren ‘s avonds op het balkon of mensen die perse ‘s ochtends vroeg een strandbedje willen claimen. Je loungeset in de tuin heb je altijd tot je beschikking wanneer jij dat wilt.

Wat te doen bij een staycation?

Het leuke aan een staycation, is dat je zelf helemaal in de hand hebt wat je wel (of juist niet) wil doen. Heb jij zin om ultiem te relaxen? Zet koers naar een mooi natuurgebied en trek je even helemaal terug. Zoek je liever de drukte op? Kijk dan eens of er niet een leuke stad is die je kunt bezoeken.

Staycation in Nederland

Heb je besloten om voor een staycation in Nederland te gaan? Maar wil je wel een of meerdere nachten buiten de deur slapen? Bekijk wat er beschikbaar is:

Heb jij wel eens bewust voor een staycation gekozen? En hoe is dit bevallen?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like