Als je zwanger bent en van plan bent om te vliegen, zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Dit is waar je op moet letten voordat je het vliegtuig instapt.
Kan vliegen kwaad als je zwanger bent?
First things first. Kan vliegen uberhaupt kwaad als je zwanger bent? Daar kunnen we kort over zijn, namelijk dat dit sterk per persoon kan verschillen.
In sommige gevallen kan vliegen schadelijk zijn voor zwangere vrouwen en hun ongeboren baby’s. Het is daarom belangrijk om met je arts te overleggen voordat je gaat vliegen.
Tijdens de vlucht kan lang stilzitten leiden tot bloedstolsels in je benen, wat in zeldzame gevallen kan leiden tot longembolieën. Dit risico is hoger bij zwangere vrouwen vanwege de veranderingen in de bloedstroom en de verhoogde druk op de bloedvaten. Als je arts denkt dat je een verhoogd risico hebt op bloedstolsels, kan hij of zij adviseren om niet te vliegen.
Daarnaast kan het reizen op grote hoogte zorgen voor een lagere zuurstofdruk, wat de bloedcirculatie kan verstoren. Dit kan problemen veroorzaken voor de zwangere vrouw en de ongeboren baby, zoals een laag geboortegewicht of vroegtijdige weeën.
Als je zwangerschap een verhoogd risico met zich meebrengt, kan je arts adviseren om niet te vliegen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een medische aandoening hebt die het risico op complicaties tijdens de zwangerschap vergroot, zoals een hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten.
Tot wanneer in je zwangerschap mag je vliegen?
Tot 28 weken zwangerschap kun je vaak zonder problemen het vliegtuig in stappen. Ga bij het boeken van een vakantie dus niet alleen na hoelang je op dat moment zwanger bent, maar ook hoelang je zwanger bent op het moment dat je daadwerkelijk vertrekt.
Of het verstandig is om tot 28 weken zwangerschap in het vliegtuig te stappen, blijft dus wel afhangen van je eigen medische situatie. Na 28 weken heb je vaak een zwangerschapsverklaring nodig. In deze verklaring staat dat je zwanger bent en wanneer je uitgerekende datum is. De zwangerschapsverklaring kun je krijgen via je verloskundige, je huisarts of je gynaecoloog.
Na 36 weken zwangerschap weigeren vrijwel alle luchtvaartmaatschappijen je. Als je een meerling verwacht zal dit al bij 34 weken zwangerschap gelden.
Maar let op: de regels verschillen per luchtvaartmaatschappij. Dus voordat je boekt is het handig om eerst even contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij waarmee je wilt vliegen. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Tips voor wanneer je zwanger het vliegtuig in stapt
Ben je van plan om zwanger het vliegtuig in te stappen? Dan hebben we een aantal tips voor je om de reis zo aangenaam mogelijk te maken.
- Drink veel water. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens de vlucht, omdat uitdroging kan leiden tot complicaties.
- Draag comfortabele kleding en schoenen. Tijdens de vlucht kan het lichaam opzwellen, dus het is belangrijk om comfortabele kleding en schoenen te dragen.
- Sta op en beweeg regelmatig. Om het risico op bloedstolsels te verminderen, is het belangrijk om regelmatig op te staan en rond te lopen tijdens de vlucht. Als dat niet mogelijk is, kun je ook oefeningen doen om de bloedcirculatie te stimuleren.
- Overweeg een stoel met extra beenruimte. Als je extra beenruimte hebt, kun je je benen beter strekken en bewegen tijdens de vlucht.
- Breng reisverzekeringen in orde. Zorg ervoor dat je een reisverzekering hebt afgesloten die medische kosten dekt, voor het geval je tijdens de reis medische hulp nodig hebt.