De verplichte negatieve coronatest Nederland: dit zijn de nieuwe regels

Waarschijnlijk heb je het wel meegekregen: per 15 december 2020 moeten reizigers van zowel binnen als buiten de EU of een niet-schengenland een negatieve COVID-19 testuitslag kunnen tonen wanneer zij naar Nederland reizen. Wij vertellen je meer over de verplichte negatieve coronatest voor Nederland en wat dit nu exact betekent.

Waarom heb je een negatieve COVID-19 uitslag nodig?

Het in het bezit hebben van een negatieve COVID-19 uitslag, wanneer je buiten de EU of vanuit een niet-schengenland naar Nederland wilt reizen, is een van de nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Deze regel is op 15 december 2020 ingegaan.

Voor wie geldt de verplichte negatieve
testuitslag en verklaring?

Het kunnen overhandigen van een verplichte negatieve testuitslag geldt voor 2 groepen reizigers, namelijk:

  • Alle reizigers van binnen de EU of uit een schengengebied die naar Nederland reizen;
  • Alle reizigers van buiten de EU of uit een niet-schengenland van 13 jaar en ouder die per vliegtuig of schip naar Nederland reizen.
  • Reis je vanuit een land met een laag COVID-19 risico? Dan is een negatieve testuitslag niet nodig. De volgende landen staan op dit moment op deze lijst (let op, deze lijst kan elk moment veranderen.): Ijsland, Australië, Japan, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Singapore, Zuid-Korea, Thailand, en China

Bekijk altijd de laatste status van deze lijst op de website van de Rijksoverheid.

Hoe werkt het?

Voor vertrek moet de reiziger een negatieve testuitslag en verklaring aan de luchtvaartmaatschappij kunnen overhandigen. Dit gebeurt veelal op het vliegveld van vertrek. Vervolgens moet je deze documenten de hele reis bij je houden, want bij aankomst in Nederland kun je gecontroleerd worden.

Wat zijn de eisen?

  • Enkel een reguliere PCR COVID-19 test is toegestaan (sneltesten zijn verboden)
  • De test mag maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland zijn agenomen (houd ook rekening met tijdsverschil)
  • De testuitslag is negatief
  • De testuitslag moet in verschillende talen gecommuniceerd worden. Namelijk in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans

Verder moet de uitslag de voor- en achternaam van de reiziger bevatten, moet de datum en tijd van afname genoteerd staan en de gegevens van het instituut of laboratorium dat de test heeft afgenomen. Bij de negatieve testuitslag moet ook een ingevulde en ondertekende negatieve testverklaring getoond worden. Deze is hier te vinden.

Positieve uitslag

Is de testuitslag positief? Dan mag je niet reizen. Je moet in dat geval in je land van bestemming blijven tot je negatief test.

No Comments Yet

Comments are closed