verschil-business-first-class1

Business class en first class: de verschillen (en overeenkomsten) uitgelegd

Het valt misschien niet altijd op, maar als je een vliegticket boekt, heb je de keuze uit verschillende reisklasses. Wanneer je je wil trakteren op meer luxe dan dat je in de standaard economy class krijgt, komt uit bij business class. Sommige airlines doen er zelfs nog een schepje bovenop en bieden zelfs first class aan. Hoeveel betaal je nou voor zo’n ticket en wat is het verschil tussen business en first class? Wij vertellen je meer.

Business class

Business class. De naam doet waarschijnlijk al meteen vermoeden voor welke type reiziger deze reisklasse ooit in het leven is geroepen. Het idee hierachter was om zakenreizigers van een hoger service en comfortniveau te voorzien dan de passagiers in economy class. Vandaag de dag wordt business class nog steeds door veel airlines aangeboden. Hiermee wordt ook meteen het gat tussen economy class (laagste reisklasse) en first class (hoogste reisklasse) worden gedicht.

Vaak wordt het vliegen in business class als ultiem doel gezien om minstens een keer te kunnen meemaken. Dit kan op twee manieren: zelf diep in de buidel tasten of hopen dat je een gratis upgrade krijgt. Dit laatste kan gebeuren als bijvoorbeeld de economy class overboekt is en jij een veelvuldig reiziger bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt bent. Ze willen dan nog weleens passagiers doorschuiven van economy naar business, als daar wel vrije stoelen beschikbaar zijn. Dit gebeurt overigens niet heel erg vaak en daarbij moet je echt een hoge status bij het aangesloten frequentflyer programma van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij hebben.

First class

Nog een stapje luxer dan business class, is first class of letterlijk vertaald eerste klasse. First class wordt alleen aangeboden in widebody vliegtuigen. Vanwege de beperkte vraag, worden deze vliegtuigen ook met een stuk minder first class stoelen ingericht. Met uitzondering van de A380 bevindt de first class zich altijd helemaal aan de voorkant van het vliegtuig.

 

Overeenkomsten

Nu zul je misschien denken, wat is dan het verschil tussen business en first class? Beide reisklasses zijn (een stuk) luxer dan economy class en ook zul je voor beide reisklasses flink wat meer in de buidel moeten tasten. Toch verschilt de first class zich nog veel meer vergeleken met business.

Verschillen

Zo geniet je in first class van een (nog) hoger service niveau. Dit begint vaak al als je nog op de luchthaven zelf bent. In het vliegtuig aangekomen heb je veel meer persoonlijke ruimte tot je beschikking, waarbij je bij sommige airlines zelfs een volledig af te sluiten ruimte tot je beschikking hebt. Ook is het bij sommige luchtvaartmaatschappijen, afhankelijk van het vliegtuigtype waarmee je vliegt, mogelijk om in het vliegtuig te douchen. Samengevat zou je kunnen stellen dat je met business class al een luxe, comfortabele manier van reizen ervaart, terwijl first class een exclusieve manier van reizen is waarbij er aandacht is voor jou als individu.

Wat is duurder: business of first class vliegen?

Een first class vliegticket is duurder dan een business class vliegticket. Afhankelijk van je reisroute kan dit zomaar nog eens een paar honderd tot duizend euro schelen vergeleken met business class tarieven.

You might also like