Vliegen in Corona tijd: dit zijn de Corona regels in een vliegtuig

Onbezorgd het vliegtuig instappen zit er voorlopig niet meer in. Wil je toch vliegen in Corona tijd? Houd dan rekening met het feit dat je je aan verschillende regels en verplichtingen te houden hebt. Wij vertellen je meer over de huidige Corona regels in een vliegtuig.

Disclaimer: Reisguide.nl verzamelt enkel alle huidige beschikbare informatie die er op dit moment te vinden is. Reisguide.nl is geen officiele overheidsinstantie en aan de onderstaande adviezen kunnen dan ook geen rechten worden ontleend.

Heb ik een gezondheidsverklaring nodig om te mogen vliegen?

Ja. Je hebt een gezondheidsverklaring nodig om te mogen vliegen. Alle passagiers die vanaf, via of naar een Nederlandse luchthaven vliegen hebben een gezondheidsverklaring nodig. Sommige maatschappijen, zoals bijvoorbeeld Transavia, sturen het formulier per email naar de hoofd boeker. Je bent zelf verantwoordelijk voor het printen, invullen en meenemen van het formulier naar de luchthaven. Heb je het formulier niet zelf van de luchtvaartmaatschappij ontvangen? Download het formulier dan hier in het Nederlands of in het Engels.

Is het dragen van een mondkapje verplicht in het vliegtuig?

Ja. Tijdens het in- en uitstappen (ook wel boarden genoemd) is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Ook tijdens de vlucht zelf is het verplicht om een mondkapje op te hebben. Je bent zelf verantwoordelijk voor in je bezit hebben van mondkapjes. org ook dat je genoeg mondkapjes tot je beschikking hebt. Zo wordt er aangeraden om een mondkapje maximaal 3 uur per keer op te zetten. Vlieg je met een buitenlandse maatschappij? Informeer dan voor vertrek welk type mondkapje je moet dragen tijdens de vlucht. Luchtvaartmaatschappijen kunnen hier namelijk eigen regels voor opstellen.

Is het dragen van een mondkapje verplicht op het vliegveld?

Voor alle Nederlandse luchthavens geldt, dat het op aangewezen plekken verplicht is om een mondkapje te dragen. Het gaat hier om plekken waar het lastig is om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Zo moet je bijvoorbeeld bij het inchecken en bij de paspoortcontrole een mondkapje dragen. Om welke plekken het exact gaat wordt duidelijk op de luchthaven aangegeven.

Moeten kinderen ook mondkapjes dragen?

Alle reizigers van 13 jaar en ouder moeten een mondkapje dragen op de aangegeven plekken. Reis je dus met kinderen jonger dan 13 jaar, zijn zij hiertoe niet verplicht. Houd er wel rekening mee dat dit regels zijn die in Nederland gelden. Het kan best zijn dat de regels anders zijn in het land waar je naartoe vliegt. Zorg daarom altijd voor voldoende mondkapjes.

Kan ik op Schiphol mondkapjes kopen?

Ja, in principe wel. Diverse winkels op Schiphol Plaza verkopen mondkapjes. Ook is Schiphol van plan om mondkapjesautomaten over de luchthaven verspreid te plaatsen. Neem alleen geen onnodig risico en sla vooraf genoeg mondkapjes in voor jouw reis.

Wordt mijn temperatuur gemeten voordat ik ga vliegen?

In principe niet. Wel is het lastig om hier een antwoord op te geven omdat luchtvaartmaatschappijen zelf mogen bepalen in welke mate en hoe een gezondheidscheck voor vertrek wordt uitgevoerd. Het kan dus zijn dat dit bij sommige maatschappijen wel wordt gedaan en bij andere niet. Wanneer je dit vooraf wilt weten, kun je het beste contact opnemen met je luchtvaartmaatschappij.

Hoelang van te voren moet ik naar het vliegveld?

Hetzelfde advies als altijd geldt nog steeds. Dit betekent dat er wordt aangeraden om twee uur van tevoren aanwezig te zijn voor vluchten binnen Europa en 3 uur van tevoren wanneer het om een intercontinentale vlucht gaat.

Tips en info voor je volgende reis
Goedkope vliegtickets binnen Europa: Transavia
Vliegtickets binnen en buiten Europa: KLM
Vliegtickets vergelijken: Kayak
Hotels: Booking.com
Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here

Booking.com
Reisguide.nl is dé Nederlandse online reisguide waar je je laat inspireren voor je volgende vakantie. Wekelijks lees je hier alles over de nét iets rustigere plekjes met vaak een vleugje luxe in zowel binnen- als buitenland. Heb je vragen, opmerkingen of wil je samenwerken? Stuur gerust een berichtje naar info@reisguide.nl.