vliegen-id-kaart

Goed voorbereid op reis: kun je vliegen met alleen een ID kaart?

Je kunt vliegen met een ID kaart, mits de bestemming waar je naartoe vliegt dit toelaat. Controleer daarom altijd voor goed voor vertrek wat de laatste regels zijn.


Kan je vliegen zonder paspoort?

Om antwoord te geven op de vraag of je kunt vliegen zonder paspoort, maken we allereerst onderscheid tussen reizen binnen en buiten de EU.


Binnen de EU

Wanneer je binnen de Europese Unie op vakantie gaat, is de kans groter dat je kunt vliegen zonder paspoort dan wanneer je bestemming buiten de EU ligt. Let op, dit is geen garantie dat je naar elk land binnen de EU zonder paspoort kunt reizen. Het hangt namelijk nog steeds af van de regels van het EU land waar je naartoe vliegt.

Los van je eindbestemming blijft het verplicht om je te kunnen legitimeren dus een ID of paspoort is sowieso een must. Populaire vakantiebestemmingen waar je naartoe kunt vliegen met alleen een ID kaart zijn bijvoorbeeld Spanje, Griekenland en Portugal. Bekijk de complete lijst op de website van de Rijksoverheid.


Buiten de EU

Wanneer je een vakantie buiten de EU wil boeken, is een paspoort een must. Controleer ook altijd hoelang je paspoort bij aankomst of vertrek geldig moet zijn want sommige bestemmingen hanteren hier strenge regels voor. Naast een paspoort, kan het zijn dat er aanvullende documentie zoals een visum nodig is.


Naar welke landen kun je vliegen met een ID?

Naar welke landen je met alleen een ID kunt vliegen, kun je zelf het beste nagaan op de website van de Rijksoverheid. Zorg dat je dit altijd tot kort voor vertrek controleert om er zeker van te zijn dat je niet onverhoopt wordt geweigerd.


Welke documenten heb je nodig voor een vliegreis?

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zeker wanneer je op reis gaat met het vliegtuig. Nu begint de voorbereiding bij het nagaan welke documenten er eigenlijk allemaal nodig zijn voor een vliegreis. Hierop is geen eenduidig antwoord te geven, omdat het afhangt van de bestemming waar je naartoe vliegt. Hierboven hebben we al onderscheid gemaakt tussen vluchten binnen en buiten de EU. Maar daarnaast hangt het ook van de eindbestemming af. Zo kan het zijn dat je voor sommige bestemmingen buiten de EU vooraf een visum moet aanvragen, terwijl voor andere bestemmingen een zogeheten visa on arrival voldoende is.

You might also like