vliegen-onweer

Vliegen en onweer: hoe gevaarlijk is het nu echt?

Voor wie normaal gesproken al niet helemaal ontspannen een vliegtuig instapt, zorgt onweer op het moment van vertrek waarschijnlijk voor nog veel meer onrust. Want kan een vliegtuig eigenlijk wel opstijgen met onweer? En is dat dan wel of niet gevaarlijk? Wat merk je er als passagier van? Dit zijn de feiten voor wat betreft vliegen en onweer.


Kun je vliegen met onweer?

Vliegen met onweer kan menig reiziger de stuipen op het lijf jagen. Hoewel het een natuurlijk gevaar kan zijn voor een vliegtuig, is het veiliger dan je denkt. Je kunt dus gewoon vliegen met onweer, mits er voorzorgsmaatregelen worden genomen.


Kan een vliegtuig opstijgen en landen met onweer?

Ja, een vliegtuig kan in de meeste gevallen gewoon opstijgen en landen met onweer. Luchtvaartmaatschappijen hebben strenge veiligheidsprotocollen die worden gevolgd om de veiligheid van passagiers en bemanning te waarborgen. Voordat een vlucht vertrekt, houdt de bemanning de weersomstandigheden nauwlettend in de gaten. Als er een risico is op onweer, kan de vlucht worden uitgesteld of geannuleerd.

Wat gebeurt er als een vliegtuig in de lucht door een onweerswolk vliegt? Als een vliegtuig door een onweerswolk vliegt, kunnen er enkele veranderingen optreden in de vliegomstandigheden. Zo kan het vliegtuig bijvoorbeeld turbulentie ervaren. Dit kan oncomfortabel zijn voor passagiers, maar het is niet gevaarlijk zolang de bemanning de instructies opvolgt.

Het grootste gevaar van vliegen door een onweerswolk, is blikseminslag. Bliksem kan een vliegtuig raken, maar de meeste vliegtuigen zijn ontworpen om een blikseminslag te weerstaan. Het metaal van het vliegtuig fungeert als een Faraday-kooi en leidt de elektriciteit van de bliksem veilig rond de buitenkant van het vliegtuig, zonder het interieur te beïnvloeden.

Als een vliegtuig wordt getroffen door bliksem, zal de bemanning dit aan de luchtverkeersleiding melden. Het vliegtuig zal mogelijk een inspectie ondergaan zodra het veilig is geland om er zeker van te zijn dat er geen schade is aan het elektrische systeem van het vliegtuig.

Kortom, vliegen met onweer kan soms oncomfortabel zijn voor passagiers, maar de meeste moderne vliegtuigen zijn ontworpen om deze weersomstandigheden veilig te weerstaan. De bemanning van een vlucht zal altijd de nodige veiligheidsmaatregelen nemen om de veiligheid van de passagiers en bemanning te waarborgen. Het is belangrijk om te onthouden dat vliegen nog steeds een van de veiligste manieren van reizen is, ook bij slecht weer.

You might also like