Waarom gaat het licht in het vliegtuig uit tijdens de start en landing?

Misschien is het je wel eens opgevallen: vlak voor de start en landing gaat het licht uit in een vliegtuig. Soms wordt hierbij verteld dat dit vanwege veiligheidsvoorschriften gebeurd. Maar, hoe zit dit dan precies? Wat heeft dit met onze veiligheid te maken en waarom is het nodig?

Veiligheid

Vliegtuigen komen – gelukkig – vrijwel nooit in de problemen. Echter, problemen die tijdens het vliegen wel ontstaan, gebeuren waarschijnlijker tijdens de start of landing dan wanneer het vliegtuig in de lucht is. Met dit gegeven is bepaald dat het licht uit doen in een vliegtuig een groot voordeel oplevert.

Dit heeft alles te maken met je ogen, die een aantal minuten nodig hebben om volledig aan het donker te wennen. In het geval van een noodsituatie, zal dit de boel flink belemmeren. Doordat je ogen nog aan het donker moeten wennen kun je een stuk minder zien, zal er meer chaos ontstaan en de boel flink vertragen. Die tijd en speling heb je in een noodgeval niet, en dus zorgt het dimmen van de lichten ervoor dat je ogen alvast aan het donker kunnen wennen.

Tips voor je volgende reis:
>>
Vliegtickets: Transavia en KLM
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here

Booking.com
Reisguide.nl is dé Nederlandse online reisguide waar je je laat inspireren voor je volgende vakantie. Wekelijks lees je hier alles over de nét iets rustigere plekjes met vaak een vleugje luxe in zowel binnen- als buitenland. Heb je vragen, opmerkingen of wil je samenwerken? Stuur gerust een berichtje naar info@reisguide.nl.