Waarom wordt een vliegtuig overboekt?

Velen vragen het zich af: waarom wordt een vliegtuig overboekt? Vluchten worden overboekt omdat er vrijwel altijd mensen zijn die niet komen opdagen. Luchtvaartmaatschappijen spelen hier slim op in door daarom meer vliegtickets te verkopen dan dat er stoelen beschikbaar zijn. In het geval dat wél iedereen komt opdagen is een vlucht overboekt en kan het zijn dat een luchtvaartmaatschappij vraagt of mensen vrijwillig op een latere vlucht mee willen. Indien niemand zich aanbiedt, heeft een luchtvaartmaatschappij het recht om passagiers vooralsnog te weigeren. Hier staat wel een compensatie tegenover.

In de praktijk

Om het antwoord wat te verduidelijken waarom een vliegtuig wordt overboekt hebben we een voorbeeldscenario geschetst. Een vliegtuig van Amsterdam naar New York heeft 300 stoelen beschikbaar die verkocht kunnen worden voor gemiddeld €500 per stoel. Een vol vliegtuig levert de maatschappij dus €150.000 op.

Omdat luchtvaartmaatschappijen ontzettend veel data verzamelen, kunnen ze erg nauwkeurig per route voorspellen hoe vol een vlucht daadwerkelijk raakt. Uit deze data blijkt nu dat de vlucht van Amsterdam naar New York gemiddeld voor 90% vol zit. Door er bewust voor te kiezen om 10% meer stoelen te verkopen, levert dit de maatschappij in totaal 330x€500=€165.000 op. €15.000 per vlucht lijkt misschien niet heel veel, maar bedenk dat het om duizenden vluchten per maand gaat. En dan loopt het al gauw aardig op..

Nu zul je misschien denken, wat gebeurt er dan wanneer alle passagiers wel komen opdagen? Luchtvaartmaatschappijen zullen allereerst vragen of er mensen zijn die zich vrijwillig willen laten omboeken. Hiervoor wordt vaak een geldbedrag of bijvoorbeeld een businessclass ticket aangeboden. Zolang er onderaan de streep het vaker voorkomt dat mensen niet komen opdagen voor hun vlucht dan dat luchtvaartmaatschappijen kosten moeten maken voor het compenseren van passagiers die niet mee mogen, zullen er meer stoelen dan beschikbaar verkocht blijven worden.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Pakketreizen

Accommodaties

Autohuur

Ook leuk om te lezen