wanneer-internationaal-rijbewijs

Wanneer moet je een internationaal rijbewijs aanvragen? Ga goed voorbereid op reis

Je moet een internationaal rijbewijs aanvragen wanneer je buiten de EU in bepaalde landen een auto wilt besturen.

Wat is een internationaal rijbewijs?

Een internationaal rijbewijs is, zoals de naam al doet vermoeden, een vertaling van je rijbewijs die te gebruiken is in het buitenland. Een internationaal rijbewijs laat het toe dat je in de meeste landen een auto mag besturen. Omdat het een aanvulling is op je normale rijbewijs, is het internationale rijbewijs alleen geldig in combinatie met een Nederlands rijbewijs.

Voor welke landen heb je een internationaal rijbewijs nodig?

De vraag voor welke landen je een internationaal rijbewijs nodig hebt, is lastig te beantwoorden. Dit komt door het feit dat dat er maar een paar landen zijn waar een internationaal rijbewijs écht nodig is. Voor veel landen wordt het enkel aangeraden bijvoorbeeld en daarbij kunnen de regels natuurlijk ook altijd veranderen. Ons advies is daarom om zelf bij de ambassade van de bestemming waar je naartoe wilt reizen na te gaan of een internationaal rijbewijs nodig is of niet.

Heb je dit internationale rijbewijs echt nodig?

De meningen verschillen over het internationale rijbewijs. Volgens velen wordt er in een land waar het internationale rijbewijs wordt aanbevolen vaak niet gecontroleerd of je er eentje op zak hebt. Ook zijn er klachten dat er makkelijk gefraudeerd zou kunnen worden met het document. Verder vinden veel mensen het niet fijn dat het regelen van een internationaal rijbewijs in de handen ligt van een commercieel bedrijf (de ANWB) in plaats van de overheid. Wij zouden jullie aanraden om voor de zekerheid toch een internationaal rijbewijs aan te schaffen wanneer het aangeraden wordt, dan krijg je ook geen eventuele problemen wanneer je wél een keer gecontroleerd wordt.

Waar kan je een internationaal rijbewijs aanvragen?

Een internationaal rijbewijs is in Nederland alléén te koop bij een ANWB winkel. Je hebt hiervoor je eigen geldige Nederlandse rijbewijs nodig en een pasfoto. Vervolgens wordt er in de ANWB winkel ter plekke een internationaal rijbewijs aangemaakt en kun je ‘m dus meteen meenemen.

You might also like