wat-is-afwijkende-bagage

Wat is afwijkende bagage?

Wanneer je gaat vliegen heb je normaal gesproken te maken met handbagage en ruimbagage. Of simpeler gezegd, bagage die je continu bij je kan blijven houden of bagage die je voor vertrek incheckt en pas weer terug ziet als na aankomst op de luchthaven van je eindbestemming. Is je in te checken koffer grote, zwaarder of anders dan vorm dan normaal, krijg je te maken met zogeheten afwijkende bagage.

Afwijkende bagage wordt ook wel odd baggage genoemd. Het is bagage die afwijkt in afmeting, formaat of vorm. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld fietsen, kinderwagens en ski’s. Ook huisdieren, golftassen en rolstoelen worden bestempeld als afwijkende bagage.

Criteria

Of bagage afwijkend is of niet, wordt over het algemeen bepaald aan de hand van de volgende criteria:

  • Goederen met een gewicht tussen de 32 en 80 kg;
  • Pakketten die groter dan 100 cm lang, 65 cm hoog en 75 cm breed zijn met een maximum van 350 cm lang, 100 cm hoog en 100 cm breed;
  • Voorwerpen die kunnen rollen en/of uitstekende dan wel loshangende onderdelen hebben;
  • Breekbare bagage;
  • Chemische artikelen die op de lijst van verboden voorwerpen staan;
  • Huisdieren

Mocht je bagage nog groter of zwaarder zijn, kan het niet door het bagagesysteem verwerkt worden. In dat geval kun je de bagage als vracht laten vervoeren.

Indien je weet of het vermoeden hebt dat je met afwijkende bagage gaat reizen, doe je er verstandig aan vooraf contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Je dient je bagage namelijk in dat geval vooraf aan te melden omdat er per vlucht een beperkte hoeveelheid bagage mee kan dat afwijkt. Wanneer je niet zelf rechtstreeks je vluchten bij een luchtvaartmaatschappij hebt geboekt, dien je er melding van te maken bij de reisorganisatie.

Bedenk overigens ook dat je te allen tijde te maken hebt met douaneregels over wat er wel en niet is toegestaan om in- en uit te voeren. Vergeet hierbij ook niet alleen de regels die er in Nederland worden gehanteerd, maar ook op je eindbestemming. Hiermee voorkom je problemen bij de douane wanneer je arriveert.

Inchecken

Wanneer je je afwijkende bagage vooraf hebt aangemeld, kun je in eerste instantie naar de reguliere incheckbalie op het vliegveld gaan. Daar vindt het reguliere incheckproces plaats en wordt er gecontroleerd of de afwijkende bagage ook daadwerkelijk geregistreerd staat. Vervolgens geef je de bagage af bij de zogheten odd size baggage balie. Het grondpersoneel zal je vertellen waar die balie exact te vinden is. Niet alle afwijkende bagage moet daar worden afgegeven; rolstoelen en inklapbare buggy’s mogen mee naar de gate en worden daar op het laatste moment voor vertrek ingeladen.

Omdat het per luchthaven wisselt hoe je je afwijkende bagage na aankomst moet ophalen, kun je dit het beste even aan het cabinepersoneel vragen zodra je geland bent. Zo worden sommige kinderwagens ook weer aan de gate teruggegeven, terwijl ze op andere luchthavens met de reguliere koffers worden uitgeladen en dus op de bagageband verschijnen.

Odd size baggage

Afwijkende bagage of odd size baggage… we gebruiken de termen zoals je ziet door elkaar. En dat is ook niet zo gek, aangezien odd size baggage niet meer dan de Engelse vertaling is. Het gaat echter over exact hetzelfde; ruimbagage die afwijkt van de norm. In het buitenland kun je dus het beste op de term odd size baggage afgaan.

You might also like