de-icing

De-icing: wat is het en hoe werkt het?

De icing is eenvoudig gezegd het proces waarbij een vliegtuig voor vertrek ijsvrij wordt gemaakt.

Misschien is het je weleens opgevallen tijdens de winterperiode. Je zit in een vliegtuig, klaar om te vertrekken. Maar in plaats van dat de piloot naar de startbaan taxiet, rijdt het vliegtuig naar een ander gedeelte van het platform. Vervolgens gaat er een robot aan de slag, beheerd door iemand van het vliegveld. Grote kans dat je hier niet eens wat van meekrijgt, mits je uit het raampje naar buiten kijkt. Dit proces heet de-icing en deze methode wordt gebruikt om vliegtuigen ijsvrij te maken.

Waarom is de-icing nodig?

De-icing is nodig om een vliegtuig ijsvrij te maken voor vertrek. Dit is belangrijk, omdat er anders mechanische onderdelen vast kunnen vriezen. Ook zorgt de-icing voor een extra beschermlaag die het vliegtuig in de lucht moet helpen tegen ijsvorming.

Hoe werkt het?

Wanneer het vliegtuig naar het platform is getaxied waar gede-iced wordt, kan het echte werk beginnen. Door middel van een robot worden er vloeistoffen op het vliegtuig gespoten. Deze vloeistoffen hebben 2 functies: het verwijderen van het ijs dat op het vliegtuig zit én het beschermen van het vliegtuig voor nieuwe ijsvorming.

Mocht je volgende keer tijdens de winter in het vliegtuig zitten en denken: wat gebeurt hier nou? Dan is de kans groot dat het vliegtuig klaargemaakt wordt voor vertrek door het verwijderen van ijsvorming.

You might also like