wat-is-agriturismo

Wat is een agriturismo?

Misschien heb je de term agriturismo weleens voorbij zien komen tijdens de zoektocht naar een geschikte vakantieaccommodatie. Wat is een agriturismo precies? En wat je ervan kunt verwachten wanneer je kiest voor deze manier van overnachten? Dat vertellen wij je graag.

Betekenis

Een agriturismo is een accommodatie dat officieel een boerenbedrijf is dat voor zowel agricultuur als toerisme wordt gebruikt. De ligging, vaak op het platteland, maakt het een rustige en ontspannen manier van vakantievieren. De term komt uit Italie en is samengesteld uit de woorden agriculture en turismo. De term wordt sinds 1985 officieel erkend en sindsdien veelvuldig gebruikt.

Kenmerken

Agriturismos komen in verschillende vormen voor. Zo zie je vaak dat je bij de kleinere agriturismos veelal in de boerderij van de eigenaren zelf overnacht. In de wat grotere agriturismos heb je vaak op het terrein een eigen plek met veel meer privacy. Wil je echt all out gaan? Bij echt luxe agriturismos heb je met een beetje geluk een eigen zwembad tot je beschikking en geniet je echt van alle rust en comfort. In sommige gevallen is de functie van agricultuur volledig vervallen en kunnen de accommodaties ook wel als boutique hotel worden bestempeld.

Pluspunt: wanneer je voor een agriturismo kiest, heb je ‘s avonds vaak de keuze om bij de boer aan te schuiven voor een maaltijd met verse ingredienten rechtstreeks van het land. Denk aan wijn, groentes en olijfolie.

Agriturismo vs agroturismo

Hoewel de term agriturismo in Italie is ontstaan, is het principe van deze manier van overnachten ook overgewaaid naar andere landen. Zo zie je dit tegenwoordig ook in bijvoorbeeld Spanje terugkomen, al luidt de term dan agroturismo.

You might also like