Wat is een co piloot?

Een co piloot of first officer is in de burgerluchtvaart de tweede verantwoordelijke van de cockpit in het vliegtuig.

 

First officer, eerste officier of co piloot. Het zijn allemaal termen om dezelfde functie mee aan te geven. De co piloot staat als tweede in rang als je kijkt naar verantwoordelijkheid. Uiteindelijk is de gezagvoerder als eerste in rang en is hij of zij uiteindelijk verantwoordelijk voor zowel het vliegtuig als de inzittenden.

Taken

De vlucht zelf, van start tot aan de landing op de eindbestemming, wordt normaal gesproken onderverdeeld tussen de gezagvoerder en de eerste officier. Daarbij is het zo dat de ene persoon het vliegtuig daadwerkelijk bestuurt, en de ander daarbij assisteert. Bij de terugvlucht worden deze rollen vervolgens meestal omgedraaid. Toch blijft de eindverantwoordelijkheid tijdens een vlucht altijd bij de gezagvoerder liggen, ook als de ander vliegt.

Tweede officier

De gezagvoerder vormt dus samen met de co piloot de bemanning van de cockpit. Op langere vluchten, die over het algemeen worden uitgevoerd in grotere widebody vliegtuigen, kan het voorkomen dat er ook een second officer of tweede officier aanwezig is.

Wat is het verschil tussen piloot en copiloot?

Sommigen vragen zich nog af wat nu precies het verschil is tussen een piloot en een copiloot. Het antwoord hierop is eigenlijk simpel: er is geen verschil. Hoewel we de term hier gebruiken en bespreken, bestaat de term co piloot officieel niet eens. In de luchtvaart wordt er liever gesproken over een captain (ookwel de piloot) en de first officer (copiloot). De term copiloot wordt liever achterwege gelaten omdat de suggestie hiermee wordt gewekt dat de copiloot misschien nog niet voldoende is opgeleid om een vliegtuig te besturen. Hier is dus niets van waar.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Pakketreizen

Accommodaties

Autohuur

Vergelijker

Koffers

Reisartikelen

Reisaccessoires

Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Ook leuk om te lezen

Shop je reisartikelen bij onze partners

ReizenReizen