wat-is-een-co-piloot

Wat is een co piloot?

Een co piloot of first officer is in de burgerluchtvaart de tweede verantwoordelijke van de cockpit in het vliegtuig.

 

First officer, eerste officier of co piloot. Het zijn allemaal termen om dezelfde functie mee aan te geven. De co piloot staat als tweede in rang als je kijkt naar verantwoordelijkheid. Uiteindelijk is de gezagvoerder als eerste in rang en is hij of zij uiteindelijk verantwoordelijk voor zowel het vliegtuig als de inzittenden.

Taken

De vlucht zelf, van start tot aan de landing op de eindbestemming, wordt normaal gesproken onderverdeeld tussen de gezagvoerder en de eerste officier. Daarbij is het zo dat de ene persoon het vliegtuig daadwerkelijk bestuurt, en de ander daarbij assisteert. Bij de terugvlucht worden deze rollen vervolgens meestal omgedraaid. Toch blijft de eindverantwoordelijkheid tijdens een vlucht altijd bij de gezagvoerder liggen, ook als de ander vliegt.

Tweede officier

De gezagvoerder vormt dus samen met de co piloot de bemanning van de cockpit. Op langere vluchten, die over het algemeen worden uitgevoerd in grotere widebody vliegtuigen, kan het voorkomen dat er ook een second officer of tweede officier aanwezig is.

Wat is het verschil tussen piloot en copiloot?

Sommigen vragen zich nog af wat nu precies het verschil is tussen een piloot en een copiloot. Het antwoord hierop is eigenlijk simpel: er is geen verschil. Hoewel we de term hier gebruiken en bespreken, bestaat de term co piloot officieel niet eens. In de luchtvaart wordt er liever gesproken over een captain (ookwel de piloot) en de first officer (copiloot). De term copiloot wordt liever achterwege gelaten omdat de suggestie hiermee wordt gewekt dat de copiloot misschien nog niet voldoende is opgeleid om een vliegtuig te besturen. Hier is dus niets van waar.

You might also like