Wat is een ESTA? Goed voorbereid naar de VS

ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en is het systeem voor reistoestemming naar de Verenigde Staten. Sinds 2009 is het verplicht vanuit de Amerikaanse regering gesteld om reizigers naar de VS vooraf te registreren. De ESTA vervangt hiermee het groene I-94W formulier dat voorheen in het vliegtuig naar de VS ingevuld moest worden.

In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen:

Wanneer heb je een ESTA nodig?

Een ESTA is verplicht voor inwoners van landen van het Visa Waiver Program* die de Verenigde Staten door de lucht of over zee wilt inreizen. Het gaat hierbij om alle reizen met zakelijke- of toeristische doeleinden met een bezoekduur van maximaal 90 dagen. Let op: een ESTA is óók nodig wanneer je op doorreis bent (ongeacht of je de luchthaven verlaat of niet). Dit geldt dus wanneer je bijvoorbeeld via de Verenigde Staten naar Mexico vliegt. Wanneer je over land de Verenigde Staten betreedt heb je geen ESTA nodig. In dit laatste geval vul je het I-94W formulier in.

Je moet uiterlijk 72 uur voor vertrek naar de Verenigde Staten de aanvraag invullen. Het wordt echter aangeraden om jouw aanvraag eerder te doen. Mocht je namelijk geen toestemming krijgen om af te reizen naar de Verenigde Staten, dan heb je nog genoeg tijd om wél de juiste papieren te kunnen regelen.

*Het Visa Waiver Program maakt het mogelijk voor reizigers uit bepaalde landen dat zij geen visum nodig hebben om de Verenigde Staten binnen te komen. Het is dan ook geen visum maar een verklaring.

Hoelang is een ESTA geldig?

Een ESTA is 2 jaar geldig óf tot het moment dat je paspoort vervalt. Indien je een nieuw paspoort hebt omdat je oude is verlopen, dien je een nieuwe aanvraag te doen. Binnen deze twee jaar mag je meerdere keren het land betreden. Houd er wel rekening mee dat de kans groot is dat je bij meerdere bezoeken bijvoorbeeld de gegevens waar je verblijft zal moeten aanpassen. Je verblijf mag nooit langer dan 90 dagen duren.

Wat heb je nodig om een aanvraag te kunnen doen?

  • Een paspoort dat tenminste geldig is tot het einde van je verblijf in de VS
  • Een creditcard om online af te rekenen ($14 per aanvraag)
  • Een retourticket of een doorreisticket van een luchtvaartmaatschappij en/of rederij.

Wat kost het?

$14*.
*Prijs april 2020

Heb je met een ESTA de garantie dat je de Verenigde Staten binnenkomt?

Zodra je aanvraag is goedgekeurd (dit kan tot max. 72 uur duren), is je reis naar de Verenigde Staten op grond van het Visa Waiver Program goedgekeurd. Echter garandeert dit niet tot toegang tot de VS. Na aankomst in de VS word je altijd gecontroleerd door de douane waarbij met gegronde redenen alsnog kan worden vastgesteld dat toegang tot de VS wordt geweigerd.

Boek voordelig bij TUI

Ga op reis met Eliza was Here

Unieke vakanties, weg van de massa

Portugal deals van Sunweb

Goedkope autohuur

Goed voorbereid op reis naar de VS

Vliegtickets

KLM

Pakketreizen

TUI

Accommodaties

Vergelijker

Koffers

Reisartikelen

Reisaccessoires

Merel

Merel

Urenlang het internet afstruinen naar de beste vakantiedeals in binnen- en buitenland om er vervolgens content over te maken. Dat is wat ik als oprichtster van Reisguide.nl, het liefste doe. Mag ik jou inspireren voor je volgende reis?

Ook leuk om te lezen

Shop je reisartikelen bij onze partners

ReizenReizen