wat-is-een-frequent-flyer-programma

Wat is een frequent flyer programma?

Een frequent-flyer-programma is een loyaliteitsprogramma dat wordt aangeboden door een luchtvaartmaatschappij.

Frequent flyer programma’s

Luchtvaartmaatschappijen werken niet voor niets met frequent flyer programma’s. Ze zijn vooral in het leven geroepen om klanten aan zich te binden. Door leden aan te moedigen punten te sparen, maken klanten meer vluchten waardoor airlines meer aan een klant verdienen. Daar tegenover staat dat voor elke gemaakte vlucht een klant punten ontvangt, die vervolgens weer ingewisseld kunnen worden voor vluchten of andere zaken als upgrades of hotels.

Bekendste programma’s

Het bekendste programma in Nederland, is die van KLM en heet Flying Blue. Wanneer je met KLM of aangesloten airlines vliegt die onderdeel zijn van het SkyTeam, spaar je punten (miles) als onderdeel van het Flying Blue programma. Hoeveel punten dit zijn hangt af van de tariefklasse die je boekt en de afstand die je vliegt.


Status

Los van het programma waar je aan deelneemt, hanteren de meeste maatschappijen verschillende niveaus binnen een frequent flyer programma. Hoe meer je vliegt, hoe meer punten en hoe een hogere status je binnen de airline krijgt. Een hogere status verhoogt op zijn beurt weer een keer een gratis upgrade, wanneer de vlucht is overboekt.

Punten verkrijgen en inwisselen

De bekendste manier om punten te verkrijgen is simpel, namelijk door te vliegen. Maar los van het maken van vluchten zijn er andere manieren om punten te verdienen. Zo zijn er inmiddels samenwerkingen opgezet tussen bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen en creditcardmaatschappijen. Wanneer je dan met je creditcard een uitgave doet, spaar je punten voor het frequent flyer programma van een bepaalde airline die zijn naam aan de creditcard verbonden heeft. Ook het uitgeven van geld bij aangesloten winkels, autoverhuurbedrijven of hotels kan ervoor zorgen dat je punten spaart.

You might also like