Wat is een online travel agent?

Een online travel agent, afgekort OTA, is een bedrijf dat dient als tussenpersoon tussen jou als klant en een luchtvaartmaatschappij, hotel, autoverhuurbedrijf of ander reis gerelateerd product en/of dienst. De meest bekende OTA’s in Nederland zijn Booking.com en Expedia.

Hoe werkt een online travel agent?

Behalve de grote, bekende OTA’s, zijn er ook talloze kleinere online travel agents. De werking van een online travel agent is eigenlijk vrij simpel. De partij dient als tussenpersoon en ontvangt een commissie over jouw boeking. Luchtvaartmaatschappijen en hotels die zich aansluiten bij een OTA dienen dan ook altijd een stukje commissie af te dragen en verdienen er minder aan, dan wanneer je een directe boeking bij ze maakt.

Voordelen van het boeken via een online travel agent

Het boeken via een online travel agent kan verschillende voordelen opleveren. Het meestvoorkomende argument om via een OTA te boeken is dat zij vaak gunstigere tarieven aanbieden dan dat je ergens direct boekt.

Vaak zitten OTA’s iets onder de prijs die maatschappijen zelf aanbieden. Dit is mogelijk omdat ze bijvoorbeeld korting krijgen van de maatschappij zelf, omdat ze zelf minder kosten maken in de vorm van customer service. Ook komt het voor dat ze ticketprijzen dusdanig laag inzetten en ze verlies draaien, met het idee dat je extra dingen erbij boekt als hotel en/of een huurauto.

Nadelen van het boeken via een online travel agent

Behalve boeken via een online travel agent, kun je natuurlijk ook altijd rechtstreeks bij een hotel of luchtvaartmaatschappij boeken. Hoewel prijzen bij OTA’s soms lager kunnen uitvallen, zitten er ook namelijk ook wat nadelen aan het boeken via een online travel agent verbonden.

Het grootste nadeel zit hem vooral in het feit wanneer je je oorspronkelijke boeking wilt wijzigen of zelfs moet annuleren. Sommige OTA’s vragen hier extreem hoge kosten voor. Ook is het stukje customer service vaak slechter geregeld en is het moeilijk om contact te krijgen met partijen wanneer je vragen hebt.