wat-is-een-pir-formulier

Wat is een PIR formulier?

Hoewel we hopen dat je er nooit mee te maken krijgt, is het toch handig om te weten wat het is: een PIR formulier. Dit formulier komt in beeld zodra je ruimbagage beschadigd of vertraagd op je eindbestemming is aangekomen. Het is daarmee een cruciaal formulier voor een juiste en – hopelijk – snelle afhandeling. Tijd om meer erover te weten, dus.

Een PIR-formulier staat voor Property Irregularity Report en met het invullen van dit formulier maak je melding van het feit dat je bagage beschadigd of vertraagd is.

Vertraagde of beschadigde bagage

Waarschijnlijk gaat de gedachte ook weleens door jou heen wanneer je bij de bagageband op je koffer aan het wachten bent: wat als mijn koffer niet op de band komt? Hoewel het gelukkig in de meeste gevallen goedgaat, kan het voorkomen dat je koffer vertraagd of beschadigd aankomt op je eindbestemming. Hoewel het invullen van wat papierwerk op zo’n moment het laatste is waar je zin in hebt, is het belangrijk om dit wel direct te doen.

Vertraagde bagage

Wanneer je vermoedens hebt of zeker weet dat je ruimbagage niet is aangekomen, dien je naar de bagagebalie te gaan, die vrijwel op elk vliegveld te herkennen is als ‘Lost and Found’. Bij deze balie krijg je het zogeheten PIR formulier uitgereikt waarmee er een persoonlijk dossier wordt aangemaakt. Je vult onder andere je vlucht- en persoonlijke gegevens in. Ook geef je aan waar je verblijft, zodat je bagage in het geval van vertraging alsnog nagezonden kan worden.

Beschadigde bagage

Is je bagage beschadigd aangekomen? Loop niet richting de aankomsthal onder het mom ‘ik regel dit later wel’. Ook in het geval van een beschadiging dien je op het vliegveld hiervan een melding te maken bij de Lost & Found balie door middel van een PIR formulier. Zorg ook dat je voldoende foto’s van de beschadiging(en) hebt als bewijsmateriaal. Met het bewijs en het PIR formulier kun je vervolgens bij de luchtvaartmaatschappij een klacht indienen en compensatie aanvragen. Ook voor je reisverzekering is het belangrijk om deze informatie te registreren. Ga dus niet naar huis met de gedachte ik regel het later wel maar maak hier direct melding van.

Waarom is een PIR-formulier belangrijk?

Een PIR-formulier is om twee redenen belangrijk. Allereerst zorgt het formulier ervoor dat er een persoonlijk dossier wordt aangemaakt. Door het invullen van het formulier wordt er officieel melding gemaakt van het feit dat er iets mis is met je bagage, hoe vervelend het ook is. Zonder dit formulier en dus deze aanmelding is er geen officiele registratie en wordt het oplossen van een beschadiging of het achterhalen van vermiste bagage vrijwel onmogelijk.

Daarnaast is het zo dat je het PIR-formulier nodig hebt om een claim in te dienen bij de luchtvaartmaatschappij of verzekering. Welke kosten en in welke mate er wordt vergoed kan per situatie en luchtvaartmaatschappij verschillen.

Wat vul je in op het PIR-formulier?

Op het PIR-formulier vul je eenvoudig gezegd alle gegevens in die nodig zijn om je bagage zo snel mogelijk te laten achterhalen. Dit betekent dat je je persoonlijke gegevens invult maar ook op welk adres je de bagage wil ontvangen. Indien het om beschadigingen gaat geef je aan waar de beschadigingen zitten. Zorg dat je dit niet alleen opschrijft maar je ook foto’s maakt.

Vergoeding

Op welke vergoeding(en) je recht hebt hangt van de situatie (vermist of beschadigd) af. Ook kan het per airline verschillen. Dat je recht hebt op compensatie staat in ieder geval vast, tenzij het door jouw toedoen is gebeurd natuurlijk.

You might also like