silent-airport

Wat is een silent airport?

Misschien heb je de naam silent airport weleens voorbij horen komen. Of is het een nieuwe term die je nog niet kent, maar ben je daardoor wel zonder dat je het doorhad al op een silent airport geweest. Wat is het precies? En waarom is het handig om je ervan bewust te zijn of je op zo’n vliegveld bent? Wij vertellen je meer.

Silent airports, ookwel stille luchthavens, zijn luchthavens die proberen de hoeveelheid achtergrondgeluid in terminals te verminderen. Dit wordt voornamelijk gedaan door omroepen zoveel mogelijk te beperken.

Jarenlang was het de normaalste zaak van de wereld om op een vliegveld bijna doorlopend boodschappen om te roepen. In de meeste gevallen waren dit waarschuwingen voor passagiers die op het punt stonden om hun vlucht te missen, waarbij er werd omgeroepen dat deze passagiers zich zo snel mogelijk moesten melden bij de gate vanwaar het vliegtuig zou vertrekken. Inmiddels stappen steeds meer luchthavens over naar het silent airport principe, waarbij dit soort omroepen dus niet meer worden gedaan.

Reden

Nu zul je je misschien afvragen waarom luchthavens hier langzaamaan van afstappen. Niemand heeft er tenslotte wat aan als passagiers hun vlucht missen. Toch is het zo dat wanneer je dit soort omroepen communiceert, je hier bijna doorlopend mee bezig bent. Er vertrekken immers vluchten de hele dag door. Om passagiers een zo rustige en relaxte reiservaring aan te bieden, is er besloten om de hoeveelheid achtergrondgeluiden zoveel mogelijk te beperken.

Uitzonderingen

Dit betekent overigens niet dat er helemaal niks meer wordt omgeroepen. Uitzonderingen zijn situaties waarbij er sprake is van een noodgeval. Denk aan kinderen die hun ouders kwijt zijn geraakt, of vluchtvertragingen waarbij het essentieel is om informatie hierover te communiceren.

Nadelen

Hoewel de klantbeleving voorop staat en het dus het doel is om reizigers een zo relaxte omgeving te bieden, kleven er ook nadelen aan silent airports. Juist doordat er geen aankondigingen meer worden omgeroepen, is de kans groter dat je je vlucht mist. Waar passagiers die niet op tijd bij de gate waren voor een vertrekkende vlucht voorheen nog werden omgeroepen, is dit op silent airports niet meer het geval. Extra opletten, dus.

You might also like