wat-is-een-touroperator

Wat is een touroperator?

Een touroperator is een bedrijf dat pakketreizen aanbiedt. Deze pakketreizen bestaan uit vervoer, verblijf, transfers en plaatselijke vertegenwoordiging. Dit alles wordt aangeboden tegen een totaalprijs.

Wat doet een touroperator?

Een touroperator biedt samengestelde reizen aan tegen een totaalprijs. Hoewel het in ieder geval om het vervoer en overnachting gaat, kunnen er ook andere zaken onderdeel van de reis zijn, zoals dagtrips of autohuur.

Touroperators Nederland

Er zijn veel verschillende touroperators actief. De bekendste touroperators die in Nederland opereren, zijn TUI, Corendon en Sunweb. Los van deze grote namen zijn er genoeg kleinere partijen. Vaak richten zij zich op specifieke niches , zoals bijvoorbeed winter- of golfreizen. Of je wil boeken via een touroperator is natuurlijk helemaal aan jou. Om de keuze makkelijker te maken sommen we een aantal voor- en nadelen voor je op.

Voordelen

  • Gemak

Eerlijk toegegeven, het boeken van een vakantie rechtstreeks bij een touroperator is makkelijk. Het aanbod beperkt zich tot hetgeen de touroperator aanbiedt en tegelijkertijd weet je dat er al veel bij de reis zit inbegrepen. Zo hoef je niet zelf nog op zoek te gaan naar bijvoorbeeld vliegtickets.

  • Zekerheid

e meeste reisorganisatoren zijn aangesloten bij een garantiefonds of in Nederland ook bij het calamiteitenfonds, wat de klant bescherming biedt. Tijdens de coronapandemie werden reizigers die via een touroperator een pakketreis boekten die geannuleerd werd, in de mate van het mogelijke vergoed, of de reis werd uitgesteld.[1][2] Het bood meer zekerheid dan een zelf samengestelde reis waar de reiziger zelf vliegtuigmaatschappij of hotel of vakantieverblijf moesten contacteren.

Nadelen

  • Beperkt aanbod

Wanneer je via een touroperator je reis boekt, kan dit leiden tot beperkte keuzes. We zeggen bewust kan, omdat het er maar net aan ligt waar je zelf naar op zoek bent. Veel touroperators bieden een ruim aanbod aan waardoor de kans groot is dat waar jij naar op zoek bent door hen wordt aangeboden. Het feit blijft wel dat zodra je los je reis samenstelt, het aanbod altijd groter is.

  • Prijs

De prijs van een touroperator kan in zowel je voordeel als je nadeel werken en daar kom je alleen maar achter wanneer je zelf gaat vergelijken. Hoewel touroperators scherp kunnen inkomen en op die manier kunnen profiteren van prijsvoordelen, kan het zijn dat een hotel zelf besluit te stunten met prijzen. In zo’n geval kan het lonen om zelf een vliegticket te boeken en een losse hotelreservering te maken. Ons advies is dus om altijd naar beide scenario’s te kijken.

Verschil reisbureau en touroperator

Hoewel de namen soms door elkaar worden gebruikt, zit er wel degelijk een verschil tussen een reisbureau en een touroperator. Waar een reisbureau als tussenschakel fungeert tussen de consument en een reisorganisatie, is de touroperator de partij die de daadwerkelijke reis aanbiedt. Een pakketreis kun je dus bij zowel een reisbureau als tussenpartij als direct bij de touroperator zelf boeken.

You might also like