wat-is-een-tussenlanding

Wat is een tussenlanding of tussenstop?

Een tussenlanding of tussenstop is een extra stop die een vliegtuig maakt voordat de eindbestemming wordt bereikt.

Tussenstop

Op sommige routes wordt er altijd een tussenstop gemaakt. In dat geval is dit ook al zichtbaar wanneer je een ticket boekt. In andere gevallen kan het zijn dat er pas later wordt besloten door de luchtvaartmaatschappij dat er een tussenstop wordt gemaakt. Je ontvangt hier dan op een later moment, maar wel je voorafgaand aan de vlucht, bericht over. Je zult je misschien afvragen waarom sommige luchtvaartmaatschappijen een tussenlanding of tussenstop maken.

Redenen tussenlandingen

Er zijn verschillende redenen die luchtvaartmaatschappijen hebben om een tussenlanding te maken. Deze redenen zou je kunnen scharen onder commercieel of operationeel.

Allereerst heb je de commerciele redenen. Hierbij moet je denken aan bestemmingen waar mensen wel naartoe willen, maar niet populair genoeg zijn om volledig te vullen met passagiers. Als airline kan je dan 2 verschillende dingen doen: een halfvol vliegtuig laten vliegen, of de mensen die naar die bestemming willen combineren aan een al bestaande route. En dat is wat er precies gebeurt als je een vlucht met een tussenstop hebt. Los van commerciele redenen, kan het ook zijn dat er vanwege operationele redenen gekozen wordt voor een tussenstop.

Praktisch

Nu zul je je misschien afvragen of je het vliegtuig uit moet zodra je een tussenstop maakt. Helaas is hier geen eenduidig antwoord op te geven, omdat dit ook weer afhangt van de reden waarom er een stop wordt gemaakt.

Heb je een tussenstop omdat er mensen zijn die op die bestemming moeten in- of uitstappen? Dan is de kans groot dat jij zelf gewoon kan blijven zitten. Moet het vliegtuig schoongemaakt of getankt worden en wordt er daarom gestopt? Dan moet je wel uitstappen en kun je je benen even strekken in de terminal. Je hoeft in ieder geval niet opnieuw door de security of douane; na een korte stop stap je zo weer het vliegtuig in.

Verschil tussenlanding en overstap

Een tussenlanding of tussenstop moet je niet verwarren met een overstap. Dit zijn namelijk verschillende soorten reizen. Bij een overstap verlaat je het vliegtuig om je reis met een ander vliegtuig en onder een ander vluchtnummer voor te zetten, bij een tussenlanding is dit niet het geval.