wat-is-een-pnr-code

Wat is een PNR code?

PNR codes worden veelvuldig gebruikt in de luchtvaart. Sterker nog, ze zijn onmisbaar voor iedereen die een vliegreis wilt maken. Toch zijn de meeste mensen zich helemaal niet bewust van deze codes en waarom ze belangrijk zijn.

De afkorting PNR staat voor Passenger Name Record. Een PNR is een identificatiecode waarmee een luchtvaartmaatschappij jouw boeking kan identificeren in het systeem. Het wordt daarom ook wel een boekingsreferentie genoemd.

De boekingscode of PNR wordt gegenereerd door de luchtvaartmaatschappij zelf. Ook als je via een online travel agent zoals bijvoorbeeld Booking.com boekt, wordt een PNR vanuit de luchtvaartmaatschappij gemaakt.

Vaak verschijnt de PNR in je scherm zodra je een boeking hebt afgerond. De code bestaat altijd uit 6 tekens en bevat een combinatie van zowel cijfers als letters. Mocht de boekingscode nog niet op je bevestigingsscherm verschijnen, staat de code in ieder geval altijd in je boekingsbevestiging die je na het boeken per email ontvangt.

Waarom is deze code zo belangrijk?

Nu zul je je misschien wel afvragen waarom die code nou zo belangrijk is. Dat zit als volgt. Een PNR code kan je het beste als toegang tot jouw vliegreis zien. Het is de code waarmee je bij een luchtvaartmaatschappij kan inloggen en je boeking kan inzien, wijzigen of zelfs annuleren. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van ruimbagage of het vooraf kiezen van een stoel. Ook heb je deze code nodig als je bijvoorbeeld wilt inchecken. Al met al is het dé code waarmee je bij je boeking kan. Een hele belangrijke dus.

Oppassen geblazen

Maar, omdat je met deze code al je informatie kan in zien, moet je er ook voorzichtig mee omgaan. Je kent de situatie vast wel waarbij je net een vlucht hebt geboekt en dit in alle enthousiasme met de buitenwereld wilt delen. Leuk, maar slinger dus niet een screenshot te lucht in waar je PNR code op zichtbaar is. De combinatie van deze code plus jouw achternaam, maakt het ernaar dat iedereen die dat zou willen kan inloggen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt en je boeking kan inzien, omboeken en zelfs annuleren. Deel ‘m daarom nooit in het openbaar.

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1598869273279{background-color: #f2f2f2 !important;}”][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Tips voor je volgende reis:
>>
Vliegtickets: Transavia en KLM
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

You might also like