wat-is-turbulentie-en-is-het-gevaarlijk

Wat is turbulentie en is het gevaarlijk?

Turbulentie is de beweging die een vliegtuig maakt op de golven van luchtstromingen die in beweging zijn. Turbulentie is een normaal fenomeen en komt in drie vormen voor. Hoewel het door menig passagier als angstig wordt ervaren, is turbulentie doorgaans niet gevaarlijk. Wel kan het zeer oncomfortabel zijn.

Iedereen die weleens heeft gevlogen herkent de situatie waarschijnlijk wel waarbij het teken stoelriemen vast aangaat en er wordt gewaarschuwd wordt voor turbulentie. Waar sommige liefhebbers van vliegen er van kunnen genieten, slaat bij velen toch wel de paniek toe. Nergens voor nodig, als je het ons vraagt. We vertellen meer over wat het precies is en in welke soorten het voorkomt.

Soorten turbulentie

Turbulentie ontstaat door een verandering van luchtstromen. Deze veranderingen komen voort uit verschillende oorzaken. Voorbeelden zijn temperatuurverschillen of een verandering in luchtdruk of windrichting. Er kunnen drie soorten worden gedefinieerd:

Mechanische turbulentie

Deze vorm ontstaat door de aanwezigheid van fysieke elementen. Een bekend voorbeeld is de aanwezigheid van bijvoorbeeld bergen. Bergen kunnen de luchtstroom sterk verstoren. Bij harde wind zorgen bergen er bijvoorbeeld voor dat lucht omhoog wordt geduwd. Hierdoor ontstaan er extra bewegingen in de lucht die op grote hoogte an afstand voelbaar zijn.

Thermische turbulentie

Thermische turbulentie ontstaat door opstijgende warme lucht. Doordat warme lucht ontstaat door de aarde die opwarmt. De lucht wordt warmer, zet uit, en stijgt vervolgens op. Hoe groter de hoogte, hoe lager de temperatuur. Deze vochtdeeltjes vormen zich tot bewolking en veroorzaken turbulentie. Na een bepaalde hoogte houden deze verticale luchtbewegingen op. Dit merk je ook als je zelf in het vliegtuig zit. Vaak ervaar je wat schommelingen en/of bewegingen vlak na het opstijgen en is dit een stuk rustiger wanneer je boven de wolken vliegt en het teken stoelriemen vast uit is.

Schuifspanning

Schuifspanning is turbulentie die ontstaat wanneer twee luchtvelden in tegenovergestelde richting op elkaar afgaan. Het is de meest lastige soort omdat deze moeilijk te voorspellen is. Daarbij kan schuifspanning door hoge- en lagedrukgebieden plotseling van wind veranderen.

Is turbulentie gevaarlijk?

Veel mensen worden angstig wanneer het vliegtuig begint te schommelen. Ze associeren het vaak met gevaarlijk en zijn bang dat er iets met het vliegtuig kan gebeuren. Turbulentie is echter doorgaans helemaal niet gevaarlijk. Incidenten die bekend zijn, betreffen geen situaties waarbij vliegtuigen neerstorten of uit elkaar vallen. Daar hoef je dan ook absoluut niet bang voor te zijn. Wel zijn er incidenten bekend waarbij passagiers gewond zijn geraakt. Niet voor niets gaat daarom altijd het teken stoelriemen vast aan. Schiet je in de stress op het moment dat het vliegtuig begint te bewegen? Bedenk dan nogmaals goed dat een vliegtuig er nog nooit door is neergestort. En stap volgende keer iets geruster het vliegtuig in naar je volgende vakantiebestemming.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like