Wat zijn ICAO luchthavens codes?

ICAO codes zijn vierletterige codes. Deze codes worden onder andere gebruikt om luchthavens mee aan te duiden.

Ontstaan ICAO

De ICAO, in het Engels International Civil Aviation Organization is een organisatie van de VN, opgericht in 1947. Het voornaamste doel van de organisatie is het opstellen van standaarden waarmee de internationale luchtvaart verbeterd kan worden.

Een van de standaarden die deze organisatie heeft uitgegeven, zijn dus de zogeheten ICAO codes. Deze codes, die bestaan uit 4 letters, worden gebruikt om onder andere luchthavens mee aan te duiden.

Verschil ICAO en IATA

Hoewel ICAO codes dus gebruikt worden om luchthavens mee aan te duiden, hebben IATA codes eigenlijk precies dezelfde functie, namelijk het herkenbaar maken van een vliegveld.

Het grootste verschil tussen ICAO en IATA zit ‘m allereerst in de codes zelf. Waar de codes van de ICAO uit 4 letters bestaan, bevatten die van IATA altijd uit maar 3 letters. Ook de gebruikers van deze codes verschillen. Waar een ICAO code gebruikt worden door piloten en de luchtverkeersleiding, zie je een IATA code terugkomen op het bagagelabel dat aan je koffer zit.

ICAO code Schiphol

De codes worden op een vaste manier opgebouwd. Zo beginnen alle Nederlandse luchthavencodes altijd met EH, waarbij de E voor Europe staat en de H voor Holland. De ICAO code van Schiphol is EHAM.

Tips voor je volgende reis:
>>
Vliegtickets: Transavia en KLM
>> Vliegtickets vergelijken: Kayak
>> Accommodaties: Booking.com
>> Pakketreizen: TUI, Sunweb en Eliza was Here

Booking.com
Reisguide.nl is dé Nederlandse online reisguide waar je je laat inspireren voor je volgende vakantie. Wekelijks lees je hier alles over de nét iets rustigere plekjes met vaak een vleugje luxe in zowel binnen- als buitenland. Heb je vragen, opmerkingen of wil je samenwerken? Stuur gerust een berichtje naar info@reisguide.nl.