Zwanger en vliegen: dit zijn de regels

Zwanger en vliegen, hoe zit dit nou precies? In principe kun je, wanneer je zwanger bent, gewoon vliegen.  Wel zijn er een aantal dingen waarmee je rekening dient te houden. Wij vertellen je daarom meer over de regels rondom zwanger zijn en vliegen zodat je onbezorgd op vakantie kunt. 

Tot wanneer mag je vliegen als je zwanger bent?

Zwanger vliegen mag tot 36 weken zwangerschap. Wanneer je zwanger bent van een meerling ligt de grens op 32 of 34 weken. Om te mogen vliegen dien je vanaf 28 weken wel over een zwangerschapsverklaring te beschikken. De eisen van deze verklaring kunnen per maatschappij verschillen, controleer dus goed vooraf waaraan de verklaring moet voldoen.

Fit to fly verklaring

Deze zwangerschapsverklaring wordt ook wel ‘fit to fly verklaring’ genoemd. In deze verklaring staat onder andere wat de uitgerekende datum is. Ook wordt er verklaard dat zowel vrouw als kind gezond genoeg zijn om te vliegen. De meeste maatschappijen vragen om een fit to fly verklaring vanaf 28 weken. Echter is het voor buitenstaanders lastig in te schatten hoelang iemand nu echt zwanger is. Ga je richting de 28 weken of is je buik al eerder goed zichtbaar neem dan geen risico’s en zorg dat je ook dan al over een fit to fly verklaring beschikt.

Vliegen tijdens je zwangerschap

Vliegen tijdens je zwangerschap kan ietwat oncomfortabel zijn. Een buik die in de weg zit, vaker moet plassen… met onderstaande tips kun je het vliegen tijdens je zwangerschap wat prettiger maken.

1.       Probeer een stoel te kiezen aan het gangpad en dichtbij het toilet. Zo hoef je je medepassagiers niet keer op keer te storen wanneer je vaak moet plassen.

2.       Heb je de mogelijkheid om een stoel met extra beenruimte te kiezen zonder dat je hiervoor de hoofdprijs hoeft te betalen? Doen! Je hebt wat meer beweegruimte en dat is geen overbodige luxe als je zwanger bent.

3.       Drink genoeg! Ook voor niet zwangeren geldt dat je in het vliegtuig enorm uitdroogt. Zorg daarom dat je vochtbalans goed blijft en je genoeg blijft drinken.

4.       Kies voor gemak en trek comfortabele kleding aan. Geen strakke spijkerbroek maar heerlijk loszittende kleding. Behalve in het vliegtuig zelf zul je op het vliegveld zelf ook veel moeten wachten. Niets vervelender om dan net die knellende broek te dragen.

5.       Ga goed voorbereid op reis. Zorg dat je weet waar de dichtstbijzijnde arts of verloskundige is op de plaats van bestemming.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Pakketreizen

Accommodaties

Autohuur

Ook leuk om te lezen