Waarom alleen op vakantie een goed idee is

Alleen op vakantie eenzaam? Echt niet! Steeds meer mensen durven de stap te nemen. Tuurlijk, het is spannend, maar je leert veel over jezelf en kunt een bestemming helemaal op je eigen tempo ontdekken. Alleen op vakantie gaan wordt daarom vaak als een ervaring gezien die iedereen eens zou moeten meemaken. Twijfel je nog om wel of niet alleen op vakantie te gaan? Wij vertellen je hoe je je het beste kunt voorbereiden én welke bestemmingen geschikt zijn voor een solo reis.

Voorbereiding

Wanneer je alleen op vakantie wilt gaan, komt er misschien wat meer voorbereiding bij kijken dan wanneer je met anderen reist. Het levert je vervolgens wel weer enorm veel vrijheid op. Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, is het handig om jezelf allereerst de volgende vragen te stellen:

  • Hoelang wil je alleen op vakantie? Wil je een op stedentrip in Europa, onbezorgd genieten van een weekje strand of een maand naar een ver oord?
  • Van wat voor een soort vakantie hou je normaal gesproken? Zeker wanneer je voor de eerste keer gaat, is het goed om na te gaan waar je nu echt happy van wordt. Alleen op vakantie gaan is al een grote stap, laat staan wanneer je ook nog eens kiest voor een compleet andere solo reis dan dat je gewend bent.

Alleen op vakantie vs. single reis

Velen vragen zich af of alleen op vakantie gaan hetzelfde is als een single reis. Het antwoord hier op is nee!

Deze 2 termen worden nog wel eens door elkaar gebruikt, terwijl het wel degelijk iets anders is. Tijdens een single reis sluit je aan bij een groep anderen die ook alleen reizen. Je maakt dus alleen als persoon onderdeel uit van een groep. Praten we over alleen op vakantie gaan hebben we het echt over een reis of vakantie die je helemaal alleen maakt.

Voordelen van alleen op vakantie gaan

Ultieme vrijheid
Het allergrootste voordeel van alleen op vakantie gaan is de ultieme vrijheid die je hebt. Wanneer zit je nou in de positie zitten waarbij je helemaal alleen kunt bepalen waar je gaat en wat je doet? Zelf kiezen waar je gaat eten en wat je wilt zien is.

Goed voor je eigen ontwikkeling
Het is natuurlijk wel een dingetje, alleen op vakantie gaan. Je wordt gedwongen om uit je comfort zone te stappen en er is niemand op wie je kunt terugvallen. Je wordt dan ook gedwongen om contact te maken met onbekenden waardoor je je automatisch meer blootgeeft dan dat je gewend bent.

Dit klinkt misschien eng, maar geeft een enorme boost voor je zelfverzekerdheid.

Je leert jezelf beter kennen
Behalve dat je jezelf enorm ontwikkelt, leer je jezelf ook een stuk beter kennen. Wanneer neem je thuis nu echt de tijd om eens goed naar jezelf te kijken? Juist, nooit. Wanneer je alleen op vakantie bent heb je hier goed de tijd voor. Je gaat misschien wel heel anders tegen bepaalde dingen aankijken en waardeert veel meer wat je thuis hebt.

Voordat je vertrekt

Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt zeker wanneer je alleen op vakantie gaat. Aangezien je niemand hebt om op terug te vallen, is het wel zo lekker als je goed voorbereid vertrekt.

  • Zorg voor voldoende geld. Controleer ook of je bankpas buiten Europa werkt wanneer je die kant op gaat. Vaak is het nodig om dit vooraf aan te zetten.
  • Let op de hoeveelheid spullen die je wilt meenemen. Je bent zelf degene die alle spullen mee moet sjouwen. Bespaar jezelf daarom een beetje en pak alleen die dingen in die je echt nodig hebt en stop dit in een goede koffer en/of tas (op wielen!)
  • Archiveer je belangrijkste documenten. Zorg dat je vooraf een kopie van je paspoort en andere belangrijke documenten in je mailbox of dropbox. Vergeet ook telefoonnummers van bijvoorbeeld je reis- en/of zorgverzekering niet.

Geschikte bestemmingen wanneer je alleen op vakantie wilt

Natuurlijk is het helemaal aan jou waar je alleen op vakantie naartoe wilt gaan. Het belangrijkste is dat je kiest voor een bestemming waar je je veilig en comfortabel voelt. Welke bestemming dit is, kan voor iedereen anders zijn. Behalve de bestemming zelf is het ook goed om na te gaan of je bijvoorbeeld de lokale taal kent of dat er makkelijk Engels wordt gesproken. Zo hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken over het feit of je jezelf goed verstaanbaar kunt maken en begrepen zal worden.

Binnen Europa

Kroatië
De prachtige natuur en relaxte sfeer maken Kroatie een erg geliefde bestemming. Daarbij is er ook nog eens genoeg te doen, dus vervelen hoef je hier zeker niet.

Malta
Met de hoofdstad Valletta die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat hoef je je eigenlijk niet meer af te vragen waarom je naar Malta moet. Hier komt heel veel geschiedenis samen en kijk je je ogen uit.

Buiten Europa

Cuba
De muziek, het lekkere weer, de prachtige stranden. Niet voor niets kiezen veel (vrouwelijke) reizigers om alleen op vakantie naar Cuba te gaan.

Australië
Je zult er lang voor moeten reizen, maar Australië leent zich perfect als bestemming om alleen op vakantie naartoe te gaan. Het land heeft alles te bieden en kent daarbij een bijzonder vriendelijke bevolking.

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Pakketreizen

Accommodaties

Autohuur

Ook leuk om te lezen