klm-huisjes

Alles wat je over KLM huisjes wilt weten

KLM huisjes zijn al tientallen jaren ongekend populair. Vandaag de dag pronken ze in menig vitrinekast of vensterbank en dat is niet voor niets. Ze worden als ware collector items bestempeld waarbij de totale collectie  inmiddels is uitgegroeid tot jawel, 100 (!) stuks. Dit aantal blijft groeiende, aangezien er elk jaar ter ere van de verjaardag van de luchtvaartmaatschappij een nieuw KLM huisje uitgegeven. Tijd om je bij te praten over het hoe, wat en waarom van de huisjes.

Wat is een KLM huisje?

Een KLM huisje is een miniatuur replica van een bekend historisch Nederlands huis of monument. In totaal zijn er 100 verschillende exemplaren door KLM uitgegeven. Dit aantal is gelijk aan de leeftijd van de luchtvaartmaatschappij, namelijk 100 jaar. De meeste huisjes zijn gevuld met Bols jenever. Er bestaan echter ook lege exemplaren, vanwege de alcoholwetgeving op een aantal bestemmingen in het Midden-Oosten.

KLM huisje 100

KLM vierde in 2019 zijn 100 jarig bestaan. Op 7 oktober 1919 werd de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij voor Nederland en Koloniën opgericht en KLM is hiermee zelfs de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Het 100 jarig jubileum betekende voor KLM een speciaal moment, namelijk de uitgifte van KLM huisje 100.

Het Koninklijk Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is het honderdste huisje van KLM.

KLM huisje 100 is dus geen huisje, maar een heus paleis. Het honderdste huisje werd als eerste aan Pieters Elbers aangeboden, CEO van KLM.

Het ontstaan van de huisjes

Achter het ontstaan van de KLM huisjes schuilt een bijzonder verhaal, dat teruggaat naar de jaren 50. KLM wilde namelijk graag een presentje aan haar passagiers meegeven. Echter zou hiermee oneerlijke concurrentie met andere maatschappijen worden aangegaan waardoor dit niet was niet toegestaan. KLM ging hier daarom slim mee om en besloot het anders aan te pakken. Aangezien er geen wet bestaat waarin staat beschreven hoe drank aan boord geserveerd moet worden, zag KLM een uitgelezen kans om huisjes uit te geven gevuld met likeur. Een traditie die tot de dag van vandaag nog steeds standhoudt was hiermee geboren.

Hoewel de productie in de beginjaren onregelmatig was, kwam hier in 1994 verandering in. KLM gaf 15 extra huisjes uit ter gelegenheid van de 75ste verjaardag. Het aantal kwam hiermee ook meteen uit op de leeftijd van de maatschappij, 75 dus. Vandaag de dag wordt er op elke verjaardag van KLM (7 oktober) een nieuw KLM huisje uitgegeven.

Populariteit KLM huisjes

Door de jaren heen zijn KLM huisjes erg populair onder verzamelaars. Dit heeft ermee te maken dat elk huisje uniek is en er achter elk KLM huisje een verhaal schuilt. Om die reden is de wil ontstaan bij velen om de gehele collectie bij elkaar te sparen, waarbij een aantal huisjes bestempeld is tot zeer geliefd.

Paleis op de Dam

Het meest gewilde huisje is bij uitstek Paleis op de Dam. In de jaren 70 en 90 ontvingen bruidsparen op KLM vluchten als cadeau. Daarbij was de uitgave ook nog eens sterk gelimiteerd en is het vandaag de dag een van de meest gewilde huisjes.

De Waag

Als opvolger van het Paleis op de Dam werd De Waag tussen 1995 en 2005 aan pasgetrouwde uitgedeeld. Ook hierbij was de uitgifte gelimiteerd en inmiddels wordt dit huisje niet meer geproduceerd. Dit maakt het KLM huisje zeer geliefd.

Frans Hals Museum

Ook het Frans Hals Museum is erg geliefd. Dit heeft er vooral mee te maken dat je aan veel voorwaarden moest voldoen om het KLM huisje te kunnen bemachtigen. In de jaren 70 werd dit huisje namelijk uitgegeven aan enkel passagiers op vluchten vanuit Japan naar Amsterdam. Tijdens deze vlucht warden er speciale vouchers uitgedeeld waarmee ze toegang konden krijgen tot het FRans Hals museum, waarbij ze na afloop het huisje zouden ontvangen als souvenir. Je moest er dus veel voor overhebben, wat ze vandaag de dag uiterst populair maken.

Wanneer krijg je een KLM huisje?

Niet elke passagier reizend met KLM ontvangt een KLM huisje. Je krijgt alleen een exemplaar wanneer je reist in de World Business Class. Vlak voor de landing gaat een stewardess rond met een dienblad met daarop verschillende KLM huisjes. Je mag dan ook zelf kiezen welk huisje jij het liefste mee naar huis neemt. Echte verzamelaars kunnen gebruik maken van een speciaal ontwikkelde app, waarbij je bij kunt houden welke nummers je al wel en niet hebt.

 Wist je dat…

  • Het eerste huisje vermoedelijk in 1952 aan passagiers is uitgereikt?
  • Tot aan 1994 de productie ervan onrechtmatig was?
  • In 1994 KLM 15 extra huisjes heeft uitgegeven ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag?
  • De uitgifte sindsdien gelijk loopt met het verjaren van KLM?
  • Alle huisjes (muv de beginperiode) alle huisjes altijd replica’s van gebouwen in Nederland zijn?
  • Huisje 85 hier vanaf wijkt, aangezien dit het bekendste huis van Curacao is?
  • Er jaarlijks zo’n 800.000 KLM huisjes worden uitgedeeld?

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like