Het hoe, wat en waarom van KLM huisjes

klm-huisjes

Hoewel ze onder fervente (business class) reizigers vaak wel bekend zijn weten ook velen er juist helemaal niets van af: KLM huisjes. Deze heuse collector items pronken al jaren in menig vitrinekast of vensterbank en dat is niet voor niets. Elk met hun eigen charme behoort de collectie inmiddels tot 99 stuks waarbij er elk jaar een nieuw exemplaar wordt uitgegeven. Tijd om je alles te vertellen over KLM huisjes.

Wat is een KLM huisje?

Een KLM huisje is een miniatuur replica van een bekend historisch Nederlands huis of monument. In totaal zijn er 99 verschillende exemplaren door KLM uitgegeven. De meeste huisjes zijn gevuld met Bols jenever. Er bestaan echter ook lege exemplaren, vanwege de alcoholwetgeving op een aantal bestemmingen in het Midden-Oosten. KLM huisjes zijn erg populair onder verzamelaars, aangezien elk huisje weer anders is en zijn eigen charmes heeft.

Back in the days

Om concurrentie tussen luchtvaartmaatschappijen eerlijk te houden is het verboden om passagiers cadeautjes te geven. Echter bestaat er geen wet waarin staat hoe drank aan boord geserveerd moet worden. Onder dat mom startte KLM in 1952 met het uitgeven van KLM huisjes gevuld likeur. Een traditie was hiermee geboren. Sinds de jaren 80 worden de KLM huisjes gevuld met Bols jenever.

Hoewel de productie in de beginjaren onregelmatig was, kwam hier in 1994 verandering in. KLM gaf 15 extra huisjes uit ter gelegenheid van de 75ste verjaardag. Het aantal kwam hiermee ook meteen uit op de leeftijd van de maatschappij, 75 dus. Vandaag de dag wordt er op elke verjaardag van KLM (7 oktober) een nieuw KLM huisje uitgegeven.

Wanneer ontvang je een KLM huisje?

Niet elke passagier reizend met KLM ontvangt een KLM huisje. Je krijgt alleen een exemplaar wanneer je reist in de World Business Class. Vlak voor de landing gaat een stewardess rond met een dienblad met daarop verschillende KLM huisjes. Je mag dan ook zelf kiezen welk huisje jij het liefste mee naar huis neemt. Echte verzamelaars kunnen gebruik maken van een speciaal ontwikkelde app, waarbij je bij kunt houden welke nummers je al wel en niet hebt.

Wist je dat…

  • Er jaarlijks zo’n 800.000 KLM huisjes worden uitgedeeld?
  • Het Paleis op de Dam vele jaren werd uitgedeeld aan pasgetrouwde stellen die op huwelijksreis waren?
  • De Waag in Gouda vanaf 1997 de opvolger was van het Paleis op de Dam voor pasgetrouwden?
  • Dit gelimiteerde uitgaven zijn, ze niet genummerd zijn er dan ook niet tot de vaste serie behoren?