Vliegvelden Londen

vliegvelden-londen

Dat je met het vliegtuig Londen wilt bezoeken, staat vast. Maar op welk vliegveld in Londen moet je in godsnaam vliegen? In totaal liggen er namelijk zes vliegvelden in en rondom Londen en lopen de ticketprijzen sterk uiteen. Wij hebben de verschillende vliegvelden van Londen voor je op een rijtje gezet zodat je zelf kunt bepalen waar je voorkeur naar uit gaat. Boeken maar en gaan!

1. London Heathrow

Locatie: circa 30 km ten westen van Londen
Vliegen vanaf: Amsterdam
Vliegen met: KLM of British Airways
OV mogelijkheden: Trein of metro
Reisafstand naar het centrum: 15 min (trein) / 50 minuten (metro) naar Green Park

Over het vliegveld

London Heathrow is niet alleen het grootste vliegveld van Londen, maar ook meteen van heel Europa. Dit vliegveld in Londen ligt ten westen van de stad. Samen met London City Airport ligt Heathrow officieel binnen de grenzen van Londen. Voor de overige vliegvelden in dit rijtje geldt dus dat ze er buiten liggen.

Ondanks de grootte van dit vliegveld in Londen, zijn er maar twee landingsbanen waar gebruik van wordt gemaakt. Het komt dan ook regelmatig voor dat piloten rondjes moeten cirkelen alvorens ze mogen landen of je langer aan de grond blijft staan omdat het te druk is om te vertrekken. In totaal is London Heathrow vijf terminals rijk die van alle faciliteiten zijn voorzien. Mocht je hier dus een langere tijd moeten verblijven hoef je je in ieder geval niet te vervelen.

Trein

Allereerst kun je kiezen voor de Heathrow Express. Deze hogesnelheidstrein vertrekt elk kwartier en brengt je naar Paddington Station in de wijk Westminster. Deze rit duurt slechts 15 minuten vanaf terminal 1,2,3 en een paar minuten langer wanneer je vanaf terminal 5 instapt. Ben je op terminal 4 gearriveerd en wil je gebruik maken van de Heathrow Express? No worries, je kunt middels een trein tussen terminals 1,2,3 en 4 pendelen waardoor je daar alsnog op de trein kunt stappen. Paddington Station is een erg groot station vanwaar je verder per trein, bus of metro naar je eindbestemming kunt reizen.

Metro

Daarnaast is Londen Heathrow Airport aangesloten op het metronetwerk. Het vliegveld heeft 3 stations (Heathrow Terminals 1,2,3, Heathrow Terminal 4 en Heathrow terminal 5) en zitten allen aangesloten op de Piccadilly (blauwe) metrolijn. De metro rijdt erg frequent; elke vijf minuten vertrekt er een metro. De duur van de rit is afhankelijk van waar je uitstapt maar reken maar op in ieder geval een uur indien je in het centrum van de stad verblijft (halte Hyde Park is bijv 56 min).

vliegvelden-londen-heathrow

London Heathrow ligt ten westen van het centrum. Een rit per metro duurt circa 50 minuten

2. London Gatwick

Locatie: circa 45 km ten zuiden van Londen
Vliegen vanaf: Amsterdam
Vliegen met: EasyJet of British Airways
OV mogelijkheden: Trein
Reisafstand naar het centrum: 35 min (trein) naar Victoria Station

Over het vliegveld

London Gatwick ligt ten zuiden van de stad en is na Heathrow het drukste vliegveld van Londen. Opvallend is het gebruik van slechts een start- en landingsbaan waardoor het er net als op Heathrow vaak druk is. Het vliegveld heeft twee terminals (north en south) waar veel restaurants en winkels te vinden zijn. London Gatwick trekt niet perse een bepaald type reiziger. Zowel budget als lowcost maatschappijen vliegen namelijk op dit vliegveld in Londen. Wel is het vliegveld vanwege de zuidelijke ligging ten opzichte van Londen een goede keus wanneer je naar Wimbledon reist.

Trein

Er zijn in totaal drie treinen die dit vliegveld in Londen en het centrum van de stad met elkaar verbinden. Allereerst heb je de Gatwick Express. De Gatwick Express vertrekt vanaf terminal South en rijdt in 30 minuten naar het in het zuidwesten gelegen Victoria Station. De trein vertrekt elk kwartier. Behalve de Gatwick Express kun je er ook voor kiezen om de reguliere trein, Southern Railway, te nemen. Het grootste verschil met de Gatwick Express is dat deze trein niet rechtstreeks rijdt. Echter ben je niet veel langer (5 a 10 minuten) onderweg. Ten slotte is er nog de Thameslink trein, die met een paar tussenstops naar St Pancras rijdt. De trein is goedkoper dan de Gatwick Express en Southern Railway, maar doet er ook langer over. Zo moet je uit gaan van een reistijd van circa een uur.

vliegvelden-londen-gatwick

London Heathrow ligt ten zuiden van Londen. Een rit per trein naar het centrum duurt circa 35 minuten

3. London Stansted Airport

Locatie: circa 56 km ten noordoosten van Londen
Vliegen vanaf: Amsterdam of Eindhoven
Vliegen met: Easyjet of Ryanair
OV mogelijkheden: Trein of bus
Reisafstand naar het centrum: 50-90 minuten naar Liverpool Street Station

Over het vliegveld

London Stansted ligt op 56 km ten noordoosten van Londen en is de thuisbasis van low cost maatschappij Ryanair. Behalve Ryanair zijn er vele andere low cost maatschappijen die naar dit vliegveld in Londen vliegen. Vanwege de noordoostelijke ligging is Stansted een handige keuze wanneer je naar bijvoorbeeld Cambridge wilt. De reisafstand naar het centrum van Londen is langer dan de andere vliegvelden, maar onmogelijk is het zeker niet.

Trein

De Stansted Express vertrekt direct onder de aankomstterminal. De trein rijdt een keer per kwartier. Je kunt het beste uitstappen bij station Tottenham Hale als je in het noorden van Londen moet zijn. Dit station bereik je na 36 minuten. Verblijf je elders? Blijf dan zitten en stap bij Liverpool Street Station uit. Je arriveert hier na ongeveer 50 minuten en vanaf dit station kan je overstappen op het metronetwerk van de stad.

Bus

Behalve de trein kun je ook voor de bus als vervoersmiddel naar het centrum van Londen kiezen. Er zijn in totaal drie buslijnen, namelijk National Express, Stansted Citylink (Metroline) en Airport Bus Express (Autostradale).

National Express rijdt midels verschillende verbindingen naar Paddington Station, Waterloo en Victoria Station (1,5 uur), Liverpool Street Station (1 uur en 10 min) en Stratford Station. De precieze reistijd is daarbij natuurlijk ook sterk afhankelijk van het verkeer op de weg.

4. London Luton Airport

Locatie: circa 55 km ten noorden van Londen
Vliegen vanaf: Amsterdam of Eindhoven
Vliegen met: British Airways, Easyjet of Ryanair
OV mogelijkheden: Trein
Reisafstand naar het centrum:
 35 minuten naar St. Pancras

Over het vliegveld

London Luton Airport ligt nabij de gelijknamige plaats en op zo’n 50 kilometer ten noorden van Londen. Het vliegveld trekt vooral low cost maatschappijen en is de thuishaven van EasyJet. Het vliegveld is klein opgezet en bestaat uit slechts een terminal.

Trein

De snelste manier om vanaf London Luton Airport naar het centrum te reizen is per trein. De Thameslink trein vertrekt overigens niet direct vanaf het vliegveld. Je moet hiervoor een shuttle (duurt 10 minuten) naar treinstation London Airport Parkway nemen. De trein rijdt naar St Pancras en deze rit duurt ongeveer 35 minuten.

vliegvelden-londen-luton

London Luton ligt ten noorden van Londen. Een rit per trein naar het centrum duurt circa 35 minuten

5. London City Airport

Locatie: circa 15 km ten westen van Londen
Vliegen vanaf: Amsterdam of Eindhoven
Vliegen met: KLM, British Airways, Cityjet of Flybe
OV mogelijkheden: Metro (DLR)
Reisafstand naar het centrum:
 15-30 minuten

Over het vliegveld

London City Airport ligt in het oosten van de stad. Vanwege de gunstige ligging ten opzichte van Canary Wharf, de zakenwijk van Londen, trekt het vliegveld vooral zakelijke passagiers. Het vliegveld is het een na kleinste van de zes en dat merk je met alles. Nadat je bent geland sta je namelijk binnen no time bij de paspoortcontrole en loop je daarna in een rechte lijn door naar de bagageband.

Dit betekent ook dat je bij vertrek niet hoeft te rekenen op talloze winkels en restaurants. Er is een kleine vertrekhal van waaruit alle vluchten vertrekken. Hier rondom vind je een duty free winkel en een paar kleine mogelijkheden om te eten. In principe is dit ook genoeg, aangezien je er dankzij de snelle doorloop niet heel erg lang van te voren hoeft te zijn.

DLR

London City Airport heeft een eigen halte aan de DLR (Docklands Light Railway). Hiermee kun je gemakkelijk en snel, ongeacht je eindbestemming, richting het centrum van Londen reizen.

Canary Wharf is met een overstap op Canning Town binnen 15 minuten te bereiken. Canary Wharf verleent zich overigens niet alleen als zakendistrict. Steeds meer toeristen kiezen voor een hotel in deze wijk vanwege de gunstige ligging, uitstekende hotels en de gunstige ligging ten opzichte van de O2 Arena.

Maar ook wanneer Canary Wharf niet je eindbestemming is ligt het vliegveld gunstig ten opzichte van het centrum van Londen. Zo sta je binnen 25 minuten zonder over te stappen op metrostation Bank, middenin het traditionele zakendistrict van de stad. Vanuit hier kun je eventueel overstappen op drie verschillende metrolijnen die je verder het centrum van Londen in brengen.

Ten slotte is het noordoosten van Londen ook rechtstreeks per DLR te bereiken. Binnen 15 minuten arriveer je op station Stratford waar onder andere de grote Westfield shoppingmall te vinden is.

6. London Southend Airport

Locatie: 65 km ten oosten van Londen
Vliegen vanaf: Amsterdam, Eindhoven of Groningen
Vliegen met: Easyjet
OV mogelijkheden: Trein
Reisafstand naar het centrum:
 15-30 minuten

Over het vliegveld

De laatste in het rijtje is London Southend Airport. Dit vliegveld ligt 65 kilometer ten oosten van Londen en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog als legerbasis. Vandaag de dag trekt dit vliegveld nabij Londen vooral low cost maatschappijen.

Trein

Wanneer je geland bent op London Southend kun je per trein richting het centrum van Londen reizen. Op zo’n 200 meter van de aankomstterminal vind je het treinstation. Vanaf hier is er een directe verbinding naar Stratford en Liverpool Street Station. De trein rijdt maandag-zaterdag 3x per uur. Op zondag rijdt de trein 2x per uur.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply