waarom-vliegtuig-overboekt

6 tips wanneer je voor de eerste keer gaat vliegen

Voor alles is een eerste keer en hoewel mensen steeds vaker vliegen, is het voor velen nog niet vanzelfsprekend om per vliegtuig op vakantie te gaan. Misschien heb je geen reden of kans gehad om te vliegen of houdt een vorm van vliegangst je tegen. Niets om voor je te schamen maar dit zorgt er wel voor dat de eerste keer vliegen spannend kan zijn. Want waar moet je qua voorbereiding rekening mee houden? 10 tips wanneer je voor de eerste keer gaat vliegen.

1. Een goede voorbereiding is het halve werk

Een eerste keer vliegen kan best spannend zijn. Zorg daarom dat je zo goed mogelijk bent voorbereid. Om je vliegreis zo soepel mogelijk te laten verlopen, kun je een aantal dingen doen ter voorbereiding. Zo is het verstandig om online in te checken bij de luchtvaartmaatschappij. Wanneer je aankomt op het vliegveld hoef je dan namelijk alleen nog maar je ruimbagage af te geven. Reis je met alleen handbagage? Dan kun je meteen doorlopen naar de security. Je hoeft in dat geval dus niet meer langs de incheckbalie. Zorg verder dat je al je reisbescheiden bij je hebt op papier of digitaal. Zo heb je in ieder geval alle informatie bij de hand wanneer hier gevraagd om wordt.

2. Denk aan de regels m.b.t. je handbagage

Wanneer je voor het eerst gaat vliegen, is het goed om te weten dat er strikte regels zijn met betrekking tot je handbagage. Deze regels hebben betrekking op twee dingen. Allereerst moet je rekening houden met de maximale afmetingen van je handbagage. Zorg dat je dit vooraf goed controleert, want als je deze regels overschrijdt moet je handbagage ingecheckt worden en betaal je hiervoor veel extra geld. En dat zou heel erg zonde zijn! Behalve de afmetingen van handbagage is het ook belangrijk om te bedenken dat je niet zomaar alles in je handbagage mee mag nemen. Zo zijn er strenge regels met betrekking tot vloeistoffen.

3. Zorg voor de juiste reisdocumenten

Zonder de juiste reisdocumenten kom je nergens dus zorg dat je deze altijd tot je beschikking hebt. Het hangt van je eindbestemming af welke reisdocumenten verplicht zijn. Binnen Europa moet iedereen zich kunnen identificeren. Dat kan met een paspoort, al is voor bepaalde landen ook een identiteitsbewijs voldoende. Controleer voor vertrek ook hoelang je paspoort of identiteitsbewijs nog geldig moet zijn. Voor sommige landen moet dit bijvoorbeeld nog ten minste een halfjaar geldig zijn op het moment van aankomst of vertrek.

4. Vertrek op tijd naar het vliegveld

Het is misschien een beetje cliché maar op tijd vertrekken naar het vliegveld zorgt écht voor meer rust. Zeker in de schoolvakanties kan het erg druk zijn op Schiphol en andere vliegvelden. De wachttijden bij incheckbalies, security en paspoortcontrole lopen dan al gauw op. Het is dan geen pretje om continu op je horloge te moeten kijken of je het wel gaat redden. Wij schreven al eens eerder hoelang je van te voren op Schiphol moet zijn. Wanneer ja voor het eerst gaat vliegen in het hoogseizoen kun je hier gerust nog wat extra tijd bij optellen.

5. Loop op tijd naar je gate

Wanneer je eenmaal je bagage hebt afgegeven en door de security bent gegaan kan het ontspannen beginnen! Achter de security zitten namelijk talloze restaurants en winkels waar je je kunt vermaken voordat je vlucht daadwerkelijk vertrekt.

Als de bagage is gewogen, het paspoort is bekeken en het ticket is ingevoerd, krijgt je een instapkaart. Die moet goed bewaard worden, want daarmee kun je het vliegtuig in. Bovendien staat op de instapkaart hoe laat iemand bij de gate moet zijn en bij welke gate. Vaak wordt dit nog even omcirkeld door de grondstewardess. Staat er Gate G, dan vertrekt het vliegtuig dus vanaf slurf G. Is de tijd 14.30 uur, dan moeten de passagiers om 14.30 uur bij die Gate zijn. De gele borden in het gebied waar alleen de reizigers zelf mogen komen geeft aan waar de Gate is. Pas wel op, want een Gate is soms nog heel ver lopen. Houdt daar rekening mee bij het plannen aan inkopen doen.

6. Vergeet de terugreis niet

Eenmaal aangekomen op je eindbestemming kan het genieten echt beginnen. Maar, vergeet de terugreis niet! Hiermee bedoelen we niet dat er in het buitenland opeens hele andere regels zullen gelden mbt het vliegen zelf, maar wel met hetgeen je mag invoeren vanaf je vakantieadres naar Nederland. Je moet hierbij niet alleen denken aan namaakartikelen maar ook alcohol, tabak, souvenirs en etenswaren.