Welke maatschappijen vliegen met de Boeing 737 Max?

De afgelopen maanden, zeg gerust al bijna een jaar lang, is er veel te doen rondom de Boeing 737 MAX. Dit type vliegtuig wordt namelijk al sinds 13 maart 2019 wereldwijd aan de grond gehouden naar aanleiding van het eerder neerstorten van twee van dit type vliegtuigen kort na elkaar. Wat is er precies aan de hand en welke maatschappijen vliegen met de Boeing 737 MAX? Wij geven antwoorden op al je vragen.

Ontwikkelingen Boeing

The Boeing Company, ook wel Boeing, is een Amerikaans lucht- en ruimtevaartbedrijf. Boeing is wereldwijd de grootste producent van vliegtuigen en de kans is dan ook erg groot dat je wel eens met een Boeing vliegtuig hebt gevlogen.

Boeing ontwikkelt verschillende vliegtuigseries waarvan de Boeing 737 het bestverkocht is. Deze serie wordt continu doorontwikkeld waardoor er na de Boeing 737 Classic en de Boeing 737 Next Generation in augustus 2011 bekend werd gemaakt dat er wederom een nieuwe versie ontwikkeld zou worden, namelijk de 737 MAX.

Waarom de Boeing 737 MAX?

Maar, de Boeing 737 MAX kwam niet zomaar uit de lucht vallen. Al sinds 2006 werd er al gesproken over het vervangen van de populaire Boeing 737 serie met een compleet nieuw ontwerp. Boeing had dan ook plannen gemaakt om tegen 2030 de serie te vervangen en met een nieuw model op de markt te komen.

Echter was daar in 2010 Boeings grootste concurrent Airbus, die de Airbus A320neo introduceerde. Een van de voordelen van dit vliegtuig is dat het minder brandstofverbruik verbruikt en dus werd het erg positief ontvangen door luchtvaartmaatschappijen. Boeing voelde de hete adem in de nek en werd hiermee gedwongen niet tot 2030 te wachten met een nieuw type vliegtuig maar eerder in actie te komen en koos ervoor om de bestaande 737 een upgrade te geven. Het idee voor de Boeing 737MAX was hiermee geboren.

Wat is er nu aan de hand?

In een relatief korte periode zijn er twee Boeing 737 MAX vliegtuigen neergestort. De eerste ramp gebeurde op 29 oktober 2018 waarbij een toestel van Lion Air neerstortte in de Javazee. Op zondag 10 maart 2019 vond een tweede crash plaats. 6 minuten na het opstijgen van de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba stortte de Boeing 737 MAX van Ethopian Airlines neer. Naar aanleiding van deze tweede crash besloten verschillende luchtvaartmaatschappijen om de Boeing 737 MAX aan de grond te houden. Daarna besloot de Europese Unie ook het luchtruim te sluiten voor dit type toestel en op 13 maart 2019 maakten ook de Verenigde Staten en Canada bekend de 737 MAX-toestellen voorlopig aan de grond te houden totdat Boeing met een oplossing zou komen.

Nederlandse maatschappijen Boeing 737 Max

TUIfly is de enige Nederlandse maatschappij die de Boeing 737MAX in hun vloot heeft. Het gaat hier om 3 vliegtuigen die al maandenlang aan de grond blijven. TUIfly vangt dit op door vliegtuigen van andere maatschappijen te leasen.

Bron afbeelding

Goed voorbereid op reis

Vliegtickets

Pakketreizen

Accommodaties

Autohuur

Ook leuk om te lezen